Kemik erimesi nedir? Nasıl tedavi edilir?

Kemik erimesi nedir? F neden olur? Tedavisi nasıl yapılır? Merak ettiklerinizi hemen öğrenebileceğiniz yerdesiniz.

Türkiye’de çok yaygın olan ve özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi hastalığı hakkında merak ettiklerinizi hep birlikte öğreneceğiz. Çok fazla kemik kaybında ya da çok az kemik yapımından meydana gelen rahatsızlıktır.

Özellikle ileri yaşlardaki hastalarda meydana gelen, osteoporozdan etkilenen kemikler protein, kollajen ve kalsiyumdan oluşur. Ancak bunların eksilmesi ve osteoporozun etkilerinden dolayı iskelet sisteminde kırıklar meydana gelir. Yaşlılarda bel kemiğinden başlayarak farklı bölgelerde kırıklar oluşabilir. Omurga, kalçalar, kaburgalar ve bilekler osteoporozdan kaynaklanan kemik kırıklarının en çok görüldüğü yerdir.

Avrupa’da ve Türkiye’de çoğunlukla kadınlar osteoporozdan etkilenir. Kadınların kemikleri daha hafif ve az yoğunlukta olduğu için özellikle menopozdan sonra kemik kütlesinde meydana gelen azalmaların ardından hormonal değişikliklere bağlı olarak kemik erimesi meydana gelir.

Sağlıklı kemik ve kemik erimesi karşılaştırması

Kemik Erimesinin Nedenleri

Osteoporoz sebebi tam bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Hayatımızın erken dönemlerinde kemikler parçalanır ve yenilenme süreci bunun ardından başlar. Kemik yoğunluğu 20’li yaşların sonunda en üst seviyeye ulaşır. Bu tamamlanma sürecinin ardından ise genellikle 30’lu yaşların sonunda kemik kaybı yeniden başlar. 30’lu yaşların sonuna doğru ise kemikler incelmeye başlar. Kemik erimesinin asıl sebebi ise kalsiyumu korumaya yardımcı olan estrojen üretimindeki sert düşüşün olduğu bilinmektedir.

Özellikle; ince ve küçük iskelet sistemi olanlar, sigara içenler, hareketsiz yaşayanlar, alkol kullananların daha fazla risk altında olduğu bilinmektedir.

Kemik Erimesinin Belirtileri

  • Sırt ağrısı
  • Bel ve boyun ağrısı
  • Boy kısalması
  • Öne eğik ve kambur vücut duruşu
  • El bileği, kalça ve omurga gibi kemiklerde kırıklar.
  • Basit ev kazaları
  • Yaygın kemik ağrıları
  • Kemiklerde hassasiyet
  • Vücuttaki şekil bozuklukları
  • Ağrı ve kırıklardan kaynaklı hareketsizlik

Kadınlarda kemik erimesi

Kemik Erimesi Teşhisi

Kemik erimesi olup olmadığını öğrenmeniz için doktorunuza danışmalı ve kemik mineral yoğunluğunuzun ölçülmesi gerekmektedir. Yapılan ölçümlerinizin 25 yaşındaki genç bir kadının değerleri ile kıyaslanması sonucuyla sonuç alınmaktadır.

Kemik Erimesinden Korunma Yolları

Hayatınız boyunca sağlık sorunu yaşamak istemiyorsanız tabi ki sağlıklı beslenmelisiniz. Bunun için aşağıda yer alan detayları incelemeli ve beslenme dengenizi buna göre kurmanız gerekmektedir.

Protein

Sağlıklı bir iskelet sistemi için protein olmazsa olmazlardandır. Soya, kuruyemiş, baklagiller, süt ve yumurta gibi şeyleri düzenli tüketmelisiniz.

Kalsiyum

En az protein kadar önemli olan kalsiyum tüketimi 18 ile 50 yaş arası insanlarda günde 1.000 miligram olmalıdır. Ayrıca düzineli olarak; az yağlı süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kemikli et, somon veya sardalye, soya, kalsiyum takviyeli tahıllar ve portakal suyu tüketmenizde yarar vardır.

D vitamini

Kalsiyum emilimini arttırır ve kemiklerimizin daha sağlıklı kalmasını sağlar. Özellikle öğle saatlerinde ortalama 15 dakika boyun ve el bileklerimizin direkt olarak güneş görmesini sağlamalıyız. En doğal yöntemdir. Ayrıca balık, yumurta sarısı gibi gıdaların tüketiminin de düzenli olarak yapmalıyız.

Kemiği güçlendiren ilaçlar kullanabilirsiniz

Hem doğal yollardan alarak hem de kemiklerinizi güçlendirecek ilaçlar alarak kemik ermesi riskini arttırabilirsiniz. Bunun için doktorunuza danışmalı ve yapılan testlerin sonunda kullanabileceğiniz uygun ilaçları size tavsiye etmesini isteyebilirsiniz.

Özellikle genç yaşlarda kemik erimesi gibi sorunlarla karşılaşmamak için mutlaka düzenli kontrollerinizi yaptırmalısınız. Sadece yapılan kolay bir test ile sonuçları öğrenebilir ve önleminizi alabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.