Bel Ağrısının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bel ağrısı şikayetleri bazı hastalıkların işareti olabiliyor. Kimi zaman hafif, kimi zaman da şiddetli ağrılarla ortaya çıkan bel ağrılarının neden oluştuğunu ve tedavisinin nasıl olduğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Bel Ağrılarında Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

  • Mesane ve yeni bağırsak sorunlarına sebep olduysa
  • Yüksek ateş ortaya çıktıysa
  • Düşme gibi bir duruma bağlı olarak bele doğrudan darbe alındıysa
  • Dinlenerek geçmiyorsa ve iyileşme belirtileri yoksa
  • Bacakta ve dizin alt kısmına yayılan bir ağrı varsa
  • Tek ya da iki bacakta uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük hissi oluştuysa
  • Sebebi bilinmeyen bir kilo kaybı söz konusu ise

Ne Zaman Hekime Görünmeli?

15 günden fazla süren bel ağrılarında, özellikle kademeli şekilde hala iyileşmeyen ve yapılan bakıma rağmen geçmeyen bel ağrıları varsa mutlaka bir doktora gitmek gerekir.

Bel Sağlığı İçin Öneriler

Bel ağrılarını önlemek ve belinizi güçlendirmek için düşük tempolu egzersizler, aerobik hareketleri yapılabilir. Bu şekilde bel kaslarını daha dayanıklı hale getirmek ve fonksiyonlarını güçlendirmek söz konusu olacaktır. Bel ağrılarında en iyi spor yüzme ve hafif tempolu yürüyüşlerdir. Hekime gidildiğinde bel ağrınızın durumuna göre egzersiz planı çıkarılacaktır.

Bel ağrılarının oluşmaması için kilo almamaya özen göstermek gerekiyor. Fazladan alınan her kilo bele 5 kg yük binmesi anlamına gelir ve çoğu zaman ağrıların sebebi de aşırı kilo almaktan kaynaklanır.

Uzun süre ayakta kalmak da bel ağrısı nedenleri arasında olduğu için bu gibi durumlarda duruşu düzeltmek ve ayak altına 10-15 cm civarında bir yüksekliğe sahip olan tabla yerleştirerek belin rahatlaması sağlanabilir. Sık sık ayak pozisyonlarını değiştirmek bel kaslarını rahatlatacaktır.

Bel ağrısında oturuş

Doğru şekilde oturmak ve özellikle sandalye seçerken bel desteği olanları tercih etmek gerekir. Döner tabanlı koltuklar da bel ağrısı olanların tercih etmeleri gereken modellerdendir. Çalışırken belin arka kısmını desteklemek için mutlaka yastık veya benzeri bir eşya koymak iyi gelecektir. Diz ve kalça kısmının korunması bel ağrılarının oluşumunu azaltır. Uzun süreli çalışmalarda mutlaka 30 dakikada bir konumu değiştirmek de önemlidir.

Doğru şekilde eşya kaldırmak da sıkça yaşanan bel sorunlarının önüne geçmenin başka bir yoludur. Çok ağır eşyalar kaldırmaktan da kaçınmak gerekir. Bu tip durumlarda bacaklardan destek almak olası bel ağrılarının önüne geçecektir. Yerden eşya alırken beli dik tutmak ve dizleri kırarak almak gerekir. Kaldırılan eşyanın yükü vücuda yakın olmalıdır. Çok ağır ve dengesiz eşyalar kaldırırken mutlaka destek almak gerekir.

Bel ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir?

Bel ağrılarında hekim önerisiyle ağır kesici kullanımı yaygındır. Bunun yanı sıra kas gevşeticiler de ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Bazı ilaçlarda uyku veya baş dönmesi gibi yan etkiler söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda aşırı ilaç kullanımından kaçınmalı ve mutlaka hekime danışılmalıdır.

Bel ağrısına ne iyi gelir?

Topikal ağrı kesici ve merhemler de ağrıların hafiflemesine neden olacaktır.

Doktor gözetiminde uygulanan narkotik ilaçlar kısa süreli şekilde tatbik edilebilir.

Hekim tavsiyesine göre düşük dozlu antidepresan ilaçlar uygulanabilir. Depresyon etkisinin dışında bel ağrılarının bazı türlerinde bu ilaçlar etkili olmaktadır.

Beldeki ağrı bir türlü geçmiyorsa ve yapılan tedavilere rağmen sürüyor, bacaklara yayılıyorsa bu durumda kortizon enjeksiyonu uygulaması gündeme gelebilir. Hekim tarafından yapılan uygulama doğrudan kas içine tatbik edilirken bazı durumlarda bir ağrı kesiciyle birlikte belin epidural boşluğuna da yapılabilir. Özellikle bu uygulamayla sinir köklerinin çevresindeki enfeksiyon azaltılır. Uygulamanın etkisi ortalama 6 ayla 1 sene arasıdır.

Bel ağrılarında sıklıkla fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları yapılır. Pek çok bel ağrısında bu tedavi akla gelir. Fizyoterapistler tarafından yapılan uygulamalarda yumuşak dokulara tatbik edilen tedaviler, kas gerdirme uygulamaları, elektriksel uyarı gibi yöntemlerle kullanılır. Ağrının azalması adına ultrason ve ısı tedavisi de yapılmaktadır. Ağrıların azalması ile beraber egzersizler bele esneklik kazandırmak ve hem karın, hem de bel kaslarını güçlendirmek üzerine yönelir ki bu şekilde kişinin duruşu da düzelmektedir. Düzenli olarak yapılan bu uygulamalar ağrının yeniden oluşumunu engelleyici olmaktadır.

Bel ağrısı tedavi yöntemleri içinde ameliyatlar da söz konusu olabilmektedir. Özellikle bacağa doğru yayılan ağrılarda ve sinir basısından kaynaklı olarak bacakta güçsüzlük meydana gelmişse ameliyat gündeme gelebilir. Bel fıtığı veya omurga daralması gibi durumlarda diğer tedavi yöntemlerinden istenilen sonuç alınmadığı takdirde uygulanmaktadır.

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında alternatif tıbbı da saymak gerekir. Bu tedaviye başlamadan önce muhakkak hekim görüşü alınmalıdır.

Omurganın belli noktalarına uygulanan Karyopraktik bakım da terapistler tarafından uygulanan ve bel ağrılarını hafifleten bir yöntemdir.

Steril iğnelerin vücudun belli noktalarına batırılması ile uygulanan akupunktur tedavisi de bel ağrılarını hafifletmektedir.

Masaj yaptırmak özelikle bel kaslarının rahatlamasını ve gerginlik, yorgunluk gibi belirtilerin ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

Yoga yapmak da beli kuvvetlendirmek ve ağrıların hafiflemesini sağlamak için önemli bir yöntem. Kasların güçlenmesine katkıda bulunan yoga aynı zamanda duruşun düzelmesini de sağlar. Yoga yaparken beli zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekir.

Hem fiziksel yüklerin bel ve sırt ağrılarına sebep olmasını hem de duygusal yükün olumsuz etkilerini gideren Bioenerji yöntemiyle bu sıkıntılar hafiflemektedir.

Kişilere uygulanan algı değişimi yöntemi özellikle herhangi bir fiziksel sebepten kaynaklanmayan bel ağrılarını gidermek için bilinçaltına ve beyne hükmedilmesini, bu şekilde ağrılardan kurtulmayı hedefleyen bir tekniktir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.