Dolama Nedir? Dolama Nasıl Tedavi Edilir?
Dolama, kronik ve akut olmak üzere iki çeşittir. Literatürdeki adı Paronişi, paronychia olan dolama rahatsızlığı nasıl tedavi edilir? Ne iyi gelir?
Kronik dolama, tırnakta birkaç kere görülebilir ve paronişide iyileşme görülmez ya da tekrardan oluşmaya devam ederken, akut dolama ise sadece bir tırnakta görülür. Dolama, el ya da ayak tırnağının kenarında görülen enfeksiyona denir.
Diğer isimle parmak iltihabı olarak da bilinir. İltihap kapan parmak şişer ve ağrı meydana gelir. Bu oluşan iltihap kimi durumlarda kemiğe kadar geçer.
Dolama Neden Olur?
Sıklıkla görülen deri bakterileri olan stafilokok bakterilerin, parmak emme, tırnak yeme, bulaşık yıkarken ya da temizlik esnasında diğer kimyasallara maruz kalma sonucu travma ile zarar gören tırnağın etrafındaki deriye bu bakterilerin girmesinden kaynaklanır. İşaret parmağı ve başparmak, dolamadan en çok etkilenen parmaklardır.
Dolama Belirtileri Nelerdir?
Parmakta bir enfeksiyon belirtisi ve parmağın zonklaması, enflamasyon, parmakta kızarıklık ve şişkinlik görünümü, etkilenen bölgenin ağrı ve hassasiyeti, yorgunluk, ağrı ve kas ağrıları, parmak etrafının olduğundan daha parlak, gergin ve sıkı görünümü, titreme ve anormal terleme başlıca belirtilerdir.
Dolama Nasıl Tedavi Edilir?
Dolama tedavisi basit yöntemler ile yapılabilirken kimi durumlar öyle ağırdır ki cerrahi müdahale olmadan geçmez. Dolamanın en temel tedavi yöntemleri, antibiyotik, eli yüksekte tutma ve hareketsizlik ile daha erken iyileşmesi muhtemeldir. Tedavi esnasında bunlara ek olarak, elin kalp seviyesinde ya da daha üstte tutulması şişkinliği azaltacaktır. Bunun için bandaj sararak kolu yukarıda tutmak için destek alınabilir.
Doktor reçetesiyle kullanılan antibiyotiğin düzenli olarak kullanılması çok önemlidir. Hastane ortamında daha çok intravenöz olarak yani damla yoluyla uyulama yapılır. Durum düzeldikten sonra ise tablet ya da kapsül şeklinde antibiyotikler önerilir.
Sigaradan bu dönemde özellikle uzak durulmalıdır. Çünkü sigara ellerdeki kan akışını %42 civarında azaltır. Bu sebeple sigaraya devam edilmesi durumunda vücut enfeksiyonlar savaşmayı azaltacak ve iyileşme kabiliyetini azaltacaktır.
Zonklama için ise ağrı kesici kullanılabilir. Cerrahi müdahalelerin dışında basit yöntem olarak ise, parmağın üzerine bir bez konularak buz torbası uygulanabilir. Buz torbası, sinirleri uyuşturur ve ağrıyı azaltırken, şişme ve iltihabın azalmasına yardımcı olur.