Gestasyonel Diyabet Nedir?

Gestasyonel Diyabet yani bilinen diğer ası ile gebelik diyabeti nedir? Neden olur? Tedavisi nasıl olur? Bebeğe etkileri nelerdir? Nasıl önlem alınmalıdır? İşte size Gestasyonel Diyabet hakkında merak ettiğiniz tüm detayları sunacak olan sağlık rehberiniz

Genellikle 35 yaş üzerinde hamile kalanların %2 ile %4’ünde görülen Gestasyonel Diyabet, dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Ailesinde diyabet olanlar, 4 kg üzerinde daha önce çocuk doğurmuş olanlarda, şeker tanısı konulmuş olanlar ya da bu riske yakın olanlarda da görülmektedir. Hiçbir belirtisi olmadan ani olarak gebeliğin 24 ile 28. haftaları arasında çıkan gebelik diyabetine kesinlikle dikkat etmelisiniz.

Gebelik diyabeti nasıl teşhis edilir?

Zaten şeker hastası olan anne adaylarının pek çoğu kontrol altında olmalıdır. Ayrıca gebeliğin 24 ile 28. hafta aralığında şeker hastalığı tarama testini yaptırmalısınız. Oral glukoz tolerans testini konusunda doktorunuzdan da detaylı bilgi isteyebilirsiniz.

Gebelik Diyabeti Nedir?

Gebelik sırasında diyabet tedavisi değiştirilmeli midir?

Tabi ki bu tarz detaylara gebeliğe başlarken tüm ayrıntıları konuşacağınız doktorunuz karar verebilir. Hem hastalığınızın seyri önemlidir hem de bebeğinizi etkilemeyecek seviyede olması. Bunun için en uygun süreci yapılacak olan testler ile belirleyebilirsiniz. Doktorunuz gerek görürse insülin tedavisi devam eder ya da belirli aralıklar ile sürdürülebilir.

İnisülin tedavisi bebeğe nasıl etki eder?

Genellikle anne adaylarının en korktuğu durum tabi ki kullanılacak olan ilacın bebeğine yan etkileridir. Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; gebelik döneminde bebeğinizde ya da doğum sonrasında ilk günlerde ortaya çıkması beklenen hastalık için en önemli tedavi inisülin tedavisidir. Bunun için eğer doktorunuz tavsiye ediyorsa kesinlikle insülin tedavisi görmelisiniz. Yoksa bebeğinizde daha farklı rahatsızlıklara ister istemez yol açmış olursunuz.

Hamilelik Diyabeti

Gebelik süresince kontroller hangi sıklıkta olmalıdır?

Zaten her ay düzenli olarak gidilen kontrollere jinekoloğunuzun karar verdiği süre aralıkları ile gitmenizde fayda var. Hem bebeğinizin hem de kendi sağlığınızın sık sık kontrol altında olması bu dönemde çok önemlidir.

Anne babadaki diyabet çocuğa geçer mi?

Diyabetin tip oranlarına göre bu durum değişiklik göstermektedir. Mesela anne tip 1 diyabetli ise, çocuğunun tip 1 diyabetli olma riski % 2 oranındadır. Ancak hem anne hem de baba tip 1 diyabetli ise bu oran % 30’a kadar yükselmektedir. Anne tip 2 diyabetli ise çocuğun tip 2 diyabetli olma riski %25 ‘e kadar çıkmaktadır. Hem anne hem de baba tip 2 diyabetli ise bu risk doğal olarak %50’ye kadar yükselmektedir.

Unutmayın ki her şeyin kontrol edilmeli ve düzenli olarak kontrol altında tutulması her şeyden daha önemlidir. Bunun için gebelik süresi boyunca kontrollerini kesinlikle aksatmamalısınız ve doktorunuz size tavsiye ettiği tüm detaylara özen göstermelisiniz.

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. […] bulundurduğunuz için şeker hastalığına yakalanabilirsiniz. Ama söylediğimiz gibi diyabet farklı bir durumdur. Eğer aile büyüklerinizden birinde varsa sizde de olabileceğini […]

  2. […] Gebelik sürecinde ve emzirme döneminde olanlarda, erken doğan bebeklerde de demir eksikliği sıkça görülür. […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.