Diş Teli Hakkında Bilinmeyen Gerçekler
İhmale gelmeyen konuların başında ağız ve diş sağlığı gelir. Özellikle çapraşık dişlere sahip kişilerin veya dişlerinin konumlanması sıkıntılı olanların ortodonti tedavisi görmesi gerekir.Genellikle çok uzun süren ve sabır gerektiren ortodonti tedavisine başlamadan önce bireylerin hazır olması çok önemlidir.
Diş Telinin Bilinmeyen Faydaları
Bu tedaviye başlamadan önce bilmeniz gerekenleri yazımızda derledik.
Ortodonti tedavisi ağız ve diş sağlığı için önemlidir
Diş teli ağız ve diş sağlığı konusunda önemli bir yer tutar ve gerekli görüldüğünden ortodontisler tarafından tercih edilen yöntemlerden biridir. Diş estetiği konusunda sıklıkla kullanılsa da aynı zamanda çene tedavisinde de oldukça etkilidir. Bu tip sorunlarda hekimlerle iletişime geçmek, tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli olacaktır.
Özgüveni artırır
Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmak gülümserken de öz güvenin artmasına neden olur. Beslenme konusunda da diş sağlığının önemi tartışılmaz. Bireylerin düzenli olarak senede bir kez muayene olması, diş taşı temizliği yaptırması ve röntgen çektirmesi sayesinde oluşabilecek rahatsızlıklar daha en başından giderilebilir.
Diş teli taktırmak acı vermez
Bu konuda en çok merak edilenlerden biri diş teli takılırken acı hissi olup olmadığıdır. En gelişmiş yöntemler kullanılarak takılan diş teli işlem esnasında acı vermez. Genellikle 30 dakika ile 1 saat süren diş teli işlemi sonrası garipseme yaşanır ve alışma süreci vardır.
Gerek görüldüğünde diş çekimi yapılabilir
Hekim muayenesi sonucunda gerekli görülmesi halinde ağız ve diş sağılığı bakımından diş çekimi gündeme gelebilir. Dişlerin durumuna göre verilen bu karar diş ve ağız yapısının elverişli olduğu durumlar için geçerlidir. Ağızda yer açılabilmesi için bazı dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Beslenme nasıl olmalıdır?
Beslenme konusu diş teli taktıran hastaların önemle üzerinde durması gereken konuların başında gelir. Hangi besinlerin ne şekilde tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi almak önemlidir. Aşırı soğuk veya sıcak besinlerden kaçınılması ve yapışkan besinlerden ya da asitli içeceklerden, katı yiyeceklerden uzak durulması veya itina ile yenilmesi önerilmektedir.
Diş teli çürüklere neden olur mu?
Diş teli çürüğe neden olmaz çünkü çürüklerin sebebi ağızda ve dişler üzerinde biriken bakterilerden oluşur. Diş tellerinin alt kısmında da yiyecekler birikebileceği için düzenli bakım yapılmalıdır. Diş temizliğine özen gösterilmemesi, tel temizliği yapılmaması halinde çürükler meydana gelebilir.
Diş telleri konuşmayı engellemez
Diş teli takılan hastalar rahatlıkla konuşabilirler ve bu konuda herhangi bir engelle karşılaşmazlar. Sadece ilk haftalarda alışma süreci söz konusu olur ve bir süre sonra normal konuşma sürecine kavuşmak mümkündür.
Diş teli tedavisi ne kadar sürer?
Diş sağlığı bakımından önemli bir tedavi olan diş teli genellikle kişinin anatomik yapısına ve ağız, diş ve çene yapısına göre uzun veya kısa süreli bir tedaviye dönüşebilir. Ortalama olarak 18 ay ile 24 ay arası bir zaman dilimi gerekir. Hastanın durumuna göre bu süre 30 aya da çıkabilir.