Suçiçeği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Su çiçeği; çocukluk döneminde karşılaşılan ve viral yolla bulaşan bir döküntü hastalığıdır. Vücutta döküntü ve kaşıntıya yol açan hastalıklar içinde en hafif atlatılanlardan bir tanesidir.

Hastalığı hayatında 1 defa geçirmiş kişinin tekrar hastalanma ihtimali yok denecek kadar azdır. Komplikasyon görülme ihtimali suçiçeği geçiren çocuklarda oldukça düşüktür. Hastalık akışına bırakılırsa genellikle ekstra bir işlem yapmadan doğal yollardan geçecektir.

Suçiçeği hastalığı çoğunlukla 10 yaşına kadar geçirilmektedir. Kış aylarının sonu ve bahar ayları en sık hastalıkla karşılaşılan dönemdir. En çabuk ve kolay bulaşan hastalıkların başında gelmektedir. Suçiçeğinin tespit edilebilmesi ve tanı konabilmesi için elisa testi yapılmaktadır. Bu test kandaki antikor ve antijenleri tespit etmektedir. Tıbbi adı varisella zoster olan suçiçeği virüsü teşhisi için bir örnek kan verilir ve elisa testi yapılır. Pozitif ise tavsiye edilen önlemlere uyulması hastalığın çabuk atlatılmasında etkili olmaktadır.

Su Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?

Su Çiçeği Belirtileri

Suçiçeği virüsü kişiye bulaştığı andan itibaren genellikle 2-3 hafta içinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreç vücutta kuluçka dönemi olarak virüsün yerleşim ve oluşum süresidir. Hastalığın başlangıcında döküntüler hemen belirmez.

İlk önce halsizlik, iştahta azalma ve ateş ile kendisini gösterir. Su çiçeği hastalığı ana habercisi bu belirtilerden hemen sonra yaklaşık 1-2 gün içinde döküntüler oluşmaya başlar. Döküntüler özellikle gövdede ve saçlı olan deri bölümlerinde görülmektedir.

İlk başta adeta su kabarcığına benzeyen şekilde içi su dolu, dışı pembe baloncuklar gibi görünmektedir. Bu kabarcıklar patlamaya ilk 24 saat içinde oldukça müsait hassas bir yapıdadır. Bu oluşan kabartıların patlatılmaması çok önemlidir.

Bu süre sonunda içindeki sular çekilir ve kırmızı görünüm yerini kuruyarak kahverengi pullara bırakır. Buradaki önemli nokta, ilk ortaya çıkan döküntüler kaybolmaya başladığında yerlerine yenileri çıkacaktır. Bu döküntü görünümü tamamen kaybolana kadar sürecektir.

Su Çiçeği Aşısı Olmak Hastalığa Yakalanmayı Engeller mi?

Suçiçeği aşısı uzun zamandır dünyada kullanılmasına karşın ülkemizde henüz yeni kullanılmaya başlamıştır. Canlı aşı kategorisindedir. Aşı 2 doz halinde uygulanmalıdır. İlk doz bebek 12 aylık olduğunda, ikinci doz ise 4-6 yaş arasında yapılmalıdır.

Eğer aşı yapılmak istenen çocuk 12 yaştan daha büyük ise yine 2 doz aşı 2 ay ara ile arka arkaya yapılmalıdır. Aşı yapılmamış olan çocuk, hastalığa yakalanmış olan biri ile temas ederse ilk 72 saat çok önemlidir. Bu sürede eğer aşı yapılırsa hastalığa yakalanma riski oldukça düşük olacaktır.

Aşı olan kişiler nadirde olsa suçiçeğine yakalanabilir. Ancak aşı hastalığı baskıladığından son derece hafif bir şekilde atlatılabilmektedir. İlk doz aşı uygulamasından sonra hastalığa yakalanma ihtimali %80, ikinci doz aşıdan sonra %95’e kadar çıkmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.