Su Çiçeği Kaç Günde Geçer?

Su çiçeğinin kuluçka dönemi ne kadar sürer? Çıkan kabarcıkları nasıl daha hızlı yok olur?

Su çiçeği nasıl bulaşır sorusunun cevabı olarak bu aşamaya kadar yani pullar tamamen dökülene dek bulaşma riski hala mevcuttur. Bulaşıcılık riski döküntüler çıkmaya başlamadan 2 gün önceden, döküntüler tamamen kuruyana kadar devam etmektedir. Kabarcıkların çıkması ve tamamen kuruyup dökülmesi arasındaki süre yaklaşık 1 haftadır. Ancak çocuğun bağışıklık sistemi zayıf ise ya da kronik bir rahatsızlığı var ise bu süre 12 güne kadar uzayabilmektedir. Bu süreçte çocuğun dış yaşamdan izole olması, okula gitmemesi, diğer çocuklara bulaşma ihtimalini ortadan kaldırır. Buna dikkat edilmesi önemlidir.

Suçiçeğinin yaklaşık 3 haftalık kuluçka döneminden sonra ortaya kabarcıklar çıkar. Sonrasında kuruyarak pullanır ve kahverengiye dönüşür.

Su Çiçeği Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda suçiçeği

Su çiçeği tedavisi için ilk olarak doktora başvurulmalı ve talimatlarına uyulmalıdır. Ayrıca aşağıdaki belirtiler için tedavi yolları;

Ciltte Döküntü ve Kaşıntı

Ciltte varolan döküntüler çocuklarda huzursuzluk ve aşırı sıkıntı yaratabilir. Sürekli bir kaşıma hissi oluşacak ve çocuğun konforu bu nedenle bozulacaktır. Çocuğun deriyi kaşımasını önlemek ve bu döküntülerin patlatılmamasını sağlamak son derece önemlidir. Alerjik reaksiyonların giderilmesi için antihistaminik ilaçlar kullanılarak sorun çözümlenebilir ve rahatlama sağlanır. Ancak kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Reye sendromu riskini arttırma özelliği bulunduğundan, karaciğer sorunlarına ve buna bağlı olarak beyinde basınca neden olmaktadır.

Ateş

Ateşi geçirmek için parasetemol kullanılabilir. Ateş olması bu tip hastalıklarda, hastalığın kolay geçmesini ve vücuttan atılmasını sağlama konusunda yardımcı olmaktadır. Bu nedenle aşırı ateş olmadığı hallerde, ateşin varlığı çocukta sıkıntı ve halsizlik, bitkinlik yaratmadığı sürece ateş düşürücü kullanılmayabilir. Ayrıca hali hazırda yüksek ateşi olan çocukların rahat edebilmesi için ortam sıcaklığının mümkün olduğunca düşük tutulmasında fayda olacaktır. Çocuğun hem vücuttaki döküntüler nedeniyle rahat edebilmesi hem de ateşin stabil kalması için çok kalın giydirilmemelidir. Suçiçeği geçiren çocuğun rahatlayabilmesi ve döküntülere iyi gelmesi için de sıklıkla banyo yaptırılması gerekir. Suçiçeği banyo yapılarak daha rahat atlatılır ve mikrop kapma ihtimali düşecektir. Özellikle imkan halinde küvette ılık suda kalması daha da iyi olacaktır.

Halsizlik

Henüz en başında halsiz ve bitkin görünümü ile çocuklar hastalığın haberini vermektedir. Halsizlik ve yorgunluk hissi nedeniyle güç kaybı olacağından çocuğun enerjisi düşük olacaktır. Hastalık boyunca mutlaka istirahat edilmeli ve bulaşma ihtimali nedeniyle diğer çocuk ve bireylerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Hastaya enerji verici vitamin ve mineral yönünden zengin besin ve içecekler verilmelidir.

İştahsızlık

Suçiçeği gibi çocuk hastalıklarının temel sorunlarından birisi iştahsızlıktır. Yeme isteğinde azalma ve pek çok besini reddetme durumu son derece normaldir. Bünye fazla beslenmeyi kabul etmeyeceğinden hastayı yemeye zorlamak doğru olmayacaktır. Bu durum daha fazla huzursuzluğa ve akabinde ateşe neden olabilir. İştah düşük olacağından özellikle sıvı yönden beslendiğine emin olunmalıdır. Alması gereken besinleri çorba ile takviye ederek verebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.