Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir? GÖRME TESTİ
Neredeyse renk körü olan tüm insanlar renkleri görebilir, ancak bazı renkleri ayırt etmekte zorlanırlar. Renk körü olan herkes aynı renklerle sorun yaşamaz genellikle kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemezler. Göz sağlığı uzmanlarının hazırladığı görme testleri ve değerli yorumları…
Bazıları mavileri sarılardan ayıramaz ve çok küçük bir grup, yalnızca siyah beyaz görmelerini sağlayan monokromatizm denilen bir duruma sahiptir. Çeşitli türlerdeki renk körlüğü, erkeklerin % 8’ini ve kadınların % 1’inden azını etkiler. Renk körlüğü nedir? belirtileri nelerdir?
Renk Körlüğü Nedir?
Renk körlüğü, renkleri ve gölgeleri ayırt etme yeteneği azaldığında ortaya çıkar. Renk körü terimi sıklıkla yanlış kullanılır. Çok az insan aslında renkleri tamamen ayırt edemez. Renk görme yetersizliği erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Kalıtsal renk görme kusurlarının üç grubu vardır.
- Monokromasi – Genel görülen renk körlüğü türüdür. 100 rengi görebilirler.
- Dikromasi – Görme sistemindeki fotoreseptörlerin sadece 2 cinsi aktif haldedir. 10.000 renge kadar görebilirler.
- Trikromasi – Normal bir göz trikromattır. 1 milyona kadar farklı rengi görebilirler.
Renk Körlüğü Testi
Renk Körlüğünün Belirtileri ve Sebepleri
- Renk körlüğü genellikle kalıtsaldır, ancak hastalık
- Travma veya bazı ilaçların yan etkilerinden de kaynaklanabilir.
- Renk körlüğü, gözdeki üç renk algılama konisinin bir veya daha fazlasının gelişiminde bir hata oluştuğunda meydana gelir.
- Gözün retinasında bulunan ışığa duyarlı hücrelerin bir veya daha fazlasının belirli renklere cevap verme şeklindeki farklılığın neden olduğu genetik bir durumdur.
- Koniler adı verilen bu hücreler ışığın dalga boylarını algılar ve retinanın renkleri ayırt etmesini sağlar. Bir veya daha fazla duyarlılıktaki bu fark, kişinin rengini körleştirebilir.
Renk körlüğünün belirtileri, çocuklar küçükken ebeveynler tarafından sıklıkla gözlenir. Diğer durumlarda, belirtiler çok azdır, hatta fark edilmeyebilirler. Renk körlüğünün yaygın belirtileri arasında;
- Renkler arasında ayrım yapma zorluğu,
- Aynı renkteki tonları veya tonları görememe vardır.
Renk Körlüğü Tedavi Yolları
Renk körlüğü için bilinen bir tedavi yoktur. Kontakt lensler ve gözlükler, gerekirse renk eksikliklerine yardımcı olmak için filtrelerle sunulmaktadır.
Neyse ki, çoğu renk körü olan insanın vizyonu diğer tüm açılardan normaldir ve tüm gerekli adaptasyon yöntemleri gereklidir. Bununla birlikte, renk körlüğünden etkilenenler, örneğin trafik ışıklarının parlaklığını ve konumlarını, örneğin renklerinin aksine tanımayı öğrenerek telafi edebilir. Bazen, renkleri farklılaştırma yeteneği, özel filtreler sayesinde artırılabilir.