Demir Eksikliği Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Dünyada en sık rastlanan anemi diğer adıyla kansızlık türü demir eksikliği olmaktadır. Dünya’da kadınların yaklaşık %35’i, erkeklerinse %20’sinde görülen kansızlık probleminin başlıca nedenleri bulunur. Peki, Dünya genelinde özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde oldukça fazla görülen demir eksikliği nedir? sebepleri nelerdir?

Demir Eksikliği Nedir?

Halk arasında kansızlık adıyla bilinen demir eksikliği anemisi, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin ana yapısı olan ve oksijenin taşınması ile bu kan hücrelerinin kırmızı renk olmasını sağlayan hemoglobin miktarının istenen düz eyde olmamasıdır.

Eğer bir kadın hamile değilse hemoglobin değerinin 12gr/dl, erkeklerde ise 14/dl düzeyinin altında olması anemi şeklinde nitelendirilir. Demir, hemoglobinin ana yapısında bulunan bir element olmakla birlikte akciğerden sağlanan oksijenin hemoglobin aracılığıyla dokulara iletilmesi oldukça önemlidir.

Demir eksikliği başta mide ve bağırsak kanseri olmak üzere birçok önemli rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu yüzden erken teşhis büyük rol oynar. Demir eksikliğine bağlı olarak meydana gelen aneminin sebebi tespit edildiğindegerekli uygulamaların yapılması için zaman kazanılır.

Demir eksikliğinde hangi besinlerin nasıl tüketilmesi gerektiği de oldukça önemlidir.

Demir Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?

Demir eksikliğinin pek çok sebebi bulunur. Demir, folik asit, B12 Vitamini eksikliğine ve kansızlığa bağlı olarak ortaya çıkan demir eksikliğinin başlıca sebepleri;

  • Beslenme düzeninde yetersiz demir alımıdır. Buna çoğu zaman bilinçsiz beslenme, yanlış diyet programları eşlik eder.
  • Gebelik sürecinde ve emzirme döneminde olanlarda, erken doğan bebeklerde de demir eksikliği sıkça görülür.
  • Hayvansal gıdaların yeteri miktarda alınmaması bir diğer nedendir.
  • Yetişkin bireylerde demir eksikliği anemisinin görülmesinin başlıca nedeni fazla miktarda çay ve kahve tüketimidir.
  • Etin kavrulması veya fırında çokça pişirilmesi, salam ve sosis gibi işlenmiş hazır gıdaların sık tüketimi de demir eksikliğine sebep olur.
  • Bazı kimselerde bağırsak tarafından demirin yeterince emilememesi de demir eksikliğine sebebiyet verir.
  • Kadınlarda adet döneminde aşırı kanama, kürtaj yaptırmak, fazla ve sık doğumlar da demir eksikliği probleminin bir diğer etkenidir.
  • Mide-bağırsak sisteminde bulunan iyi veya kötü huylu tümörler
  • Aşırı kan kaybı gibi durumlar demir eksikliğine neden olan başlıca etkenlerdir.

Kansızlığın Belirtileri

Kansızlığın Belirtileri Nelerdir?

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.