Göz Kuruluğu Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Sizi yorgun kılan, gözde kaşınmaya sebep olan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen göz kuruluğu neden olur? Göz kuruluğuna ne iyi gelir? Doktordan önce sağlık rehberiniz sizi bilgilendiriyor…

İnsanlar doğumundan itibaren hareket etmeye yatkındır. Ancak günümüz insanın hareketsizliğe eğilimi olması sebebi ile genellikle oturarak yapılan işler çoğunlukta. Çok sevdiğimiz teknolojinin saçtığı tehlikeler arasında göz kuruluğu da bulunuyor. Görme alanın daralması ile birlikte sürekli olarak bir yere odaklanıyoruz. Göz temasımızın geniş bir alana kaplı olmaması sebebi ile bakış açımızın daralması göz kaslarımızın zayıflamasına sebep oluyor. Göz kaslarımızdaki bu zayıflama ve hareketsizlik göz kuruluğuna neden olmakla beraber, göz pınarlarından gelen suların yeteri kadar akışı sağlanmamasına sebebiyet veriyor.

Gözyaşımız göz kapağınızın sürekli ıslak kalmasını sağlıyor. Göz sağlığı için bu denge yetersiz olduğu durumlarda ise göz kuruluğu meydana gelmesi kaçınılmaz oluyor.

Göz Kuruluğunun Belirtileri

Göz kuruluğu nasıl geçer?

  • Ağlamakta zorluk çekmemiz
  • Göz kapaklarımızı kapattığımızda birbirine batması
  • Göz yüzeyinin kaşınması
  • Bulanık görme ve görmede azalma
  • Gözümüzde yeteri kadar ıslaklık olmadığını hissetmeniz gibi durumlar meydana gelir.

Göz Kuruluğunun Nedenleri

Gözlerinizi çok yorduğunuzda, bilgisayar tablet televizyon vb elektronik cihazlarla çok fazla vakit geçirdiğinizde gözlerde batma, yorgunluk hissi daha çok görülür.

Sağlıklı göz, göz kuruluğu

Gözyaşımız aynı zamanda gözü koruyan bir sıvıdır. Gözümüz daima bir sıvı tabakasıyla korunuyor. Bu sıvı tabakası kuruduğu takdirde gözde enfeksiyon meydana gelir. 104

Kısaca Göz kuruluğunun nedenlerine değinecek olursak aslında en başta teknolojik cihazlar geliyor diyebiliriz.

  • Bilgisayar, tablet, akıllı telefon kullanımı, uzun saatler televizyon seyretmek göz kırpma refleksini bozar ve gözdeki buharlaşmayı artırarak göz kuruluğuna neden olur.
  • Uzun süre klimalı ya da kaloriferli ortamda kalmak. Bunun sebebi ise klimalar havayı kurutur ve gözyaşının buharlaşmasına sebep olur.
  • Yoğun ışığa maruz kalmak
  • Oksijen yetersizliği, havasız ortamlar… gibi etkenler göz kuruluğunun başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Bazı hastalıklar da gözde meydana gelen kurulukla ilişkili olabilir. Gözyaşı bezlerinin yetersiz çalışması, gözyaşının az üretilmesine neden olur. Bunların başında göz tansiyonu, kalp hastalıkları, diyabet, romatizmal rahatsızlıklar, uyku hapları, antidepresan gibi hastalıklar geliyor diyebiliriz.

Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Göz kuruluğu nedenleri

Sizleri hiç yormayacak ve çok kısa bir sürede de göz kuruluğunuzu gidermenize yardımcı olacak doğal bir yöntem tabii ki de mevcut.

Haşlanmış karnabahar suyu ile bu mucizevi tedaviyi uygulamanız, göz kuruluğunuza mükemmel bir çaredir. Peki ya nasıl ve ne kadarı ile yapılmalı hemen detaylara geçelim.

Kür uygulayacağınız zaman, en az 150 en çok 250 gr karnabaharı (1 tane karnabaharın içindeki 3 büyük tanesi) sapları ile birlikte 1.5 su bardak kaynamış su da 5 dk. haşlamamız yeterli. Karnabahar suyunu her gün taze kaynatarak için. Siz de gözünüzdeki rahatlamayı hissedeceksiniz.

Göz Kuruluğu Yaşayanlar Nelere Dikkat Etmeli?

  • Bilgisayarda uzun süre çalışanlar için ekrandan gelen yansıma ve parlamalar önlenmeli, bu sebeple çalışma sırasında daha sık göz kırpma ve gözleri aralıklarla kısa sürelerle dinlendirme alışkanlığı edinilmelidir.
  • Gözleri daha az yoran yazı karakteri ve renkler seçilmelidir. Aslında böylelikle işteki verimliliğinizin de arttığını göreceksiniz.
  • Gözde kuruluğa neden olabilecek ortamlarda koruyucu gözlük kullanılmalı. ( Rüzgar, kar, sıcak)
  • Biliyorsunuz ki su tüketimi vücudumuz için her zaman son derece önemli. Bunların arasında göz kuruluğu için düzenli su tüketimi de geliyor.
  • Güzel bir gün güzel bir uykudan geçer diyerek düzenli uykuyu da hiç bir zaman ihmal etmemeli
  • Göz kuruluğundan şikayet edenlerin özellikle gri ve siyah arka plan kullananlar faydasını görecektir. Beyaz ve sarı renginden mümkün olduğunca kaçınılmalı.
  • Her yirmi dakikada bir yirmi saniyelik mola verirseniz ve en az altı metre uzağa odaklanarak çalışırsanız gözlerinizin rahatlaması sağlayabilirsiniz.

Göz kuruluğu için ayrıca göz egzersizi de mevcut olup aşırı göz kuruluğu için cerrahi yöntemler uygulanmalı. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir göz hastalıkları doktoruna danışmalısınız. Gözlerinize ve kendinize çok iyi bakın, hoşçakalın…

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.