Ketojenik diyet nedir? Nasıl yapılır?
Yaz yaklaşırken kilolardan etkili ve kalıcı şekilde kurtulmak için Ketojenik diyet yapabilir ve hayal ettiğiniz bikiniyi giyebilir, üstelik aç kalmadan sağlıklı bir beslenme alışkanlığı da edinmiş olabilirsiniz.
Son zamanlarda ismini sıkça duyuran ve dünyanın her yerinde yaygın olarak uygulanan Ketojenik diyet sporla birlikte desteklendiğinde gerçekten muhteşem sonuçlar veriyor, pek çok hastalığa iyi geliyor ve kilolar kalıcı şekilde gidiyor. 1920’li yıllarda Epilepsi hastalığını tedavi etmek amacıyla çıkmış bu diyet epilepsi nöbetlerinin azalmasında da oldukça etkin. Elbette zayıflamak için uygulayabileceğiniz bol yağ içerikli, protein ağırlıklı bu diyet öncesi mutlaka bir hekime danışmanızda fayda var.
Ketojenik Diyetin Sırrı Yağlarda Gizli
- Ketozis sözcüğünden türetilmiş olan diyetin anlamı aslında çok düşük oranlarda karbonhidrat alarak vücudun olabildiğince fazla yağ yakarak enerji sağlamasını temel alıyor.
- Düşük yağlı bir beslenme çeşidi olduğu için de insülin seviyesi ve kandaki glikoz seviyesi düşüyor. Bu sayede gerekli olan enerjiyi sağlamak için vücutta birikmiş yağlar kullanılıyor ve bu esnada diyete ismini veren “keton” cisimleri ortaya çıkmış oluyor. Bu cisimciklerin varlığı da ketozis denilen sürece girildiğinin işareti olarak tanımlanıyor.
- Hemen herkesin damak tadına uygun şekilde sürdürebileceği Ketojenik diyet genel anlamda karbonhidratların büyük ölçüde sınırlandırılmasına dayanıyor.
- Diyetin ana ekseninde bol yağ ve protein alımı bulunurken daha sağlıklı olan balık, zeytinyağı, et, tavuk, tereyağı gibi besinler ön plana çıkıyor.
- Vücut enerji alabilmek için bolca yağ yakmak zorunda kaldığı için kilo verme süreci de hızlanıyor.
- Ketozis sürecine girildiğini anlamak genellikle nefesin asetona benzer bir koku yaymasıyla anlaşıldığı gibi, eczanelerden kolayca temin edilen keton çubukları ile de ölçülmesi mümkün oluyor.
- Vücuda giren fazla karbonhidrat ve şekerin neden olduğu iltihap yani enflamasyon artış gösterdiği için savunma hücrelerini tahrip ediyor ki genellikle sonuç bu hücrelerin ölümü ile sonuçlanıyor. Hücre bozulması ile meydana gelen epilepsi, diyabet gibi hastalıklar Ketojenik diyet uygulandığında azalıyor ve tedavi edilebiliyor.
- Zayıflatan diyet aynı zamanda Parkinson, Alzheimer ve yüksek tansiyon gibi sayısız hastalığa iyi geliyor bu hastalıkların etkisinin azalmasında önemli rol oynuyor.
- Yüksek sağlıklı yağlar alınması, karbonhidratın azaltılması ve protein alımının artırılması sayesinde kanser hücrelerinin büyümesi engellenerek bu hastalık riskinin düşmesine neden oluyor.
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Herkesin kendisine has bir adaptasyon süreci geçirdiği Ketojenik diyeti bir beslenme biçimi olarak algılamak gerekiyor. Diyeti uygularken mutlaka yasaklı ve serbest olan yiyecekler hakkında bilgi alınmalıdır.
Tüketilebilecek gıdalar:
- Sağlıklı yağlar, yani tereyağı ve zeytinyağı kullanılabilir.
- Kuruyemişler, süt ve süt ürünleri ile yumurta, avokado diyette sıklıkla tercih edebileceğiniz besinler arasında.
Yasaklı gıdalar:
- Ekmek, makarna, pilav gibi yüksek karbonhidrat içeren besinler
- Meyveler (gün içinde çok küçük porsiyonlar halinde 1 kez tüketilebilir.)
- Her türlü kök sebze, meyve suları, glikoz şurubu, tatlandırıcılar, bal, pekmez gibi yüksek şeker içeren besinler.
Ketojenik diyette nelere dikkat edilmeli?
- Diyetten maksimum fayda sağlayabilmek için kurallara uymalısınız. Özellikle yağ yemeyi alışkanlık haline getirin. Fazla yağ tüketimi vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlaması bakımından önemlidir. Bu konuda bolca zeytinyağı, tereyağı, kanola yağı, bitkisel yağlar ve fındık yağı tüketebilirsiniz.
- Karbonhidratı kesmek ve sebzeleri de buharda yahut ızgara yaparak tüketmek gerekiyor. Kızartma bu diyette kesinlikle yasak olduğundan sebzelerinizi yemek olarak da pişirebilirsiniz.
- Karbonhidratın kesilmesiyle beraber vücut karbonhidrat nedeniyle tuttuğu suyu atmaya başlayacaktır. Kaybedilen suyu yerine koyabilmek için gün içinde en az 2-2,5 litre su tüketmeyi alışkanlık haline getirin ve tuz tüketimini ölçülü şekilde sağlayın.
- Yüksek protein alımı önerilse de bu konuda ölçülü olmak gerektiğini unutmayın. Özelikle ton balığı gibi yağlı veya orta proteinli etler tüketin.
Uyarı: Eğer yüksek tansiyon, diyabet veya epilepsi gibi bir hastalığınız varsa, düzenli ilaç kullanıyorsanız bu diyeti uygulamadan önce muhakkak hekim kontrolünden geçmelisiniz. Doktora görünmeden diyetin uygulanmaması önemlidir.
[…] tetkiklerden sonra su alımınız sınırlanır ve tuz desteği sağlanır. Özellikle bir süre diyet yapmanız istenir. Bu diyet ise bir protein diyeti olacaktır. Çünkü vücudunuzdaki sodyum […]