Unutkanlığa Ne İyi Gelir?
Unutkanlık her yaştan kişinin sıklıkla karşılaşabileceği sorunlardan bir tanesidir. Unutkanlık probleminin ortadan kalkması hatta hiç meydana gelmemesi için hafıza ve beynin güçlü olması gerekmektedir.Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, beyin ve hafızanın güçlenmesi için tüketilebilecek besinler hakkında bilgi verdi.
Vücudumuzun en temel işlevlerini yerine getirebilmesi için beynin fonksiyonlarının iyi çalışması gerekmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı stres, kirli hava gibi faktörler beynin çalışmasını kötü etkilemektedir. Beynin doğru çalışmaması neticesinde hafıza olumsuz etkilenmekte ve böylece unutkanlık meydana gelmektedir. Unutkanlık için ne yemeli? sorusuna cevap veren Dilan Eker, özellikle 8 besinin tüketilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Güçlü bir hafıza ve iyi çalışan bir beyin için vitamin, mineral, sağlıklı yağ ve antioksidan içeren zengin bir beslenme tavsiye ediyor. Beyin için oldukça faydalı olan ve uzmanların önerdiği 8 besin şu şekildedir.
Unutkanlığa İyi Gelen Besinler
Kemik Suyu
Kemik suyu kolojen, amino asitler, hyaluronik asit içeriği ile oldukça zengin ve besleyici bir içeriğe sahiptir. Bağışıklık ve beyin sisteminin gelişimi için son derece faydalıdır.
Kakao
Kakao içeren besinlerden özellikle çikolata beyne mutluluk sinyali veren seratonin hormonu salgılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca kakao öğrenme, hafıza gelişimi, yaşa bağlı zihinsel gerileme gibi konularda ilerleme kaydedilmesini sağlamaktadır. Bunun için uzmanların önerisi özellikle %70 ve üstü kakao içeren çikolata tüketilmesidir.
Zerdeçal
Antioksidan kaynağı olan zerdeçal, yüzlerce yıldır beyin gelişimi için kullanılmaktadır. Isıl işlem uygulayarak içindeki kurkumin adlı etken maddenin ortaya çıkmasını ve böylece daha yüksek fayda sağlayabilirsiniz.
Balık
Özellikle Omega-3 içeren yağlı balıklar beynin ve hafızanın güçlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Haftada 2 defa ızgara somon tüketerek özellikle çocuklarda zeka gelişimini arttırabilirsiniz. Balık tüketimi yeteri oranda yapılamıyor ise dışarıdan Omega-3 takviyesi alınması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Yumurta
Yumurta pek çok fayda sağlayan besinlerin başında gelmektedir. Yumurtanın sarısı ise beyin gelişimine yardımcı olan B vitamini, kolin ve folik asit içermektedir.
Yeşil Sebzeler
Ispanak, brokoli, pazı, karalahana, roka, maydonoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler A,C ve K vitamini ile lif yönünden oldukça zengindir. İkinci beyin denen bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı gibi, beyin gelişimini destekler ve hasarlara karşı koruma sağlar.
Kuruyemişler
Antioksidan, vitamin, mineral ve sağlıklı yağ içeren kuruyemişler zihinsel gerilemeyi önleyip, hücre zarlarını korumaktadır. Özellikle ceviz, fındık, keten tohumu ve badem gibi kuruyemişlerden her gün 1 avuç tüketerek beyin gelişimini destekleyebilirsiniz.
Yaban Mersini
Antioksidan ve anti-inflamatuar açısından zengin bir meyve olan yaban mersini hafızanın iyileşmesi ve kısa süreli hafıza kaybının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca beynin yaşlanmasını sağlayan günümüz hastalığı stresin önlenmesi için de oldukça önemli bir besindir. Mevsiminde ya da donmuş olarak da yaban mersini ve benzeri koyu renkli meyve tüketimi yapabilirsiniz.