Sivrisinek ile Bulaşan Hastalıklar

Sivrisinek sokması sonucunda bir takım hastalıklar insanlara ve  hayvanlara bulaşır. Bu hastalıkların bir kısmı ölümcül olabilmektedir. İşte o hastalıklar…

Sivrisinek Sokmasıyla Bulaşan Hastalıklar

Örnek olarak; HIV virüsü taşıyıcısı olan bireyi sivrisinek soktuktan sonra, yine aynı sinek farklı bir insanı sokar ve damarlarına ulaşım sağlarsa; ikinci bireye de HIV virüsü geçmesi de mümkün olabilmektedir.

Ayrıca; dişi sivrisinekler tarafından bulaşan bir hastalık vardır. Bu hastalığın adı ise Sıtma olarak bilinmektedir. Bu hastalık sinekler tarafından taşınmakta ve yoğun olarak kişilerin yaşamsal faaliyetlerini etkileyebilmektedir.

Sıtma

Sıtma

Bir hastalığın sivrisinek ile bulaşabilmesi için, o hastalığın mikrobunun sivrisineğin vücuduna girdiğinde kendini orada barındırıyor ve orada kendisini geliştirebiliyor olması gerekmektedir.

Ayrıca sivrisinek ile bulaşan en yaygın hastalık da yine sıtmadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde oldukça yüksek oranda sıtma hastalığına rastlanılmaktadır.

Bunun yanı sıra Afrika ve Güney Amerika’nın tropik alanlarında sıtma oranı oldukça yüksek seviyede görülmektedir.

Sarıhumma

Önemli derecede ölüme neden olan sarıhumma hastalığı da sivrisinek aracılığı ile taşınmakta ve diğer bireylere bulaşabilmektedir. Bunun yanında sarıhumma hastalığı için Dünya Sağlık Örgütü tarafınca sıkı önlemler alınmış ve kurallar çizilmiştir. Aşı olmamış kimsenin sarıhumma hastalığının yoğun olarak görüldüğü yere girmesine izin verilmemektedir.

Sıtma ve sarıhumma haricinde, Nil humması, lenfatik filariazis hastalıkları da sivrisinekler aracılığı ile insanlara geçmektedir. Bu hastalıklar; ülkemizde fazla bilinmiyor olsa da dünya çapında önemli derecede sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Sivrisineklerden Korunma Yolları

Bu hastalıklara ait önlem alma yollarının başında, sivrisinek kaynaklarını yok etmek gelmektedir.

Yerleşim yerlerine yakın olan durgun su birikintilerinin kurutulması ve zaman aralıklarıyla ilaçlama yapılması en uygun olan önlem türüdür.

Dijital yöntemlerden faydalanarak sivrisinek kovucu frekanslar yayan cihazlar ile de onları çevrenizden uzaklaştırabilirsiniz.

Bu çalışmalar dışında da kırsal bölgelerde yalnızca ilaçlanma işlemleri yapıldığı için kırsal bölgedeki bireyler cibinlik kullanılabilir.

Ayrıca sivrisinek kovucu losyonlar da çözüm olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.