Reflü Nedir? Reflüye Ne İyi Gelir?

Günlük yaşamı son derece olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olan reflü nedir? Reflü hastalığının sebepleri nelerdir? Reflüye ne iyi gelir?

İnsanın canı sorun nerede ise oradadır çoğunlukla. Ufak bir baş ağrısı bile yaşam kalitesini düşürebilir. O yüzden kişinin her yaşta kadın erkek fark etmeksizin tüm mevsimlerde dikkat etmesi gerekir.

Reflü Nedir?

Hemen her insanın da gündelik yaşamda karşılaştığı kimi sağlık problemleri olduğu kaçınılmazdır ki son yıllarda insanların sıklıkla karşılaştığı hastalıklardan bir tanesi de mide ile alakalı olan bir sindirim sistemi sağlık problemi olan reflü hastalığıdır.  Bu hastalık birçok insanın yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir.

Reflü Rahatsızlığı Nedir?

Reflü Belirtileri

Temel belirtileri nelerdir sorusuna verilebilecek olan yanıtlar şu şekildedir:

  • Midede oluşan ve aniden ortaya çıkan yanma
  • Kişilerde görülen yutma güçlüğü
  • Midede aniden ortaya çıkan ağrı
  • Kişinin meyve suyu içtiği, baharatlı yiyecekler yediği zaman yediklerinin boğazından çıkacak gibi bir duruma gelmesi
  • Kesilmeyen hıçkırık
  • Mide bulantısı
  • Sebepsiz görülen kusmalar
  • Ses kısılmaları
  • Dişlerin çürümeye başlaması
  • Aniden ortaya çıkan öksürükler hastalığın temel belirtileri olup bir veya birden fazla belirti görülmesi durumunda hiç zaman kaybetmeden bir uzman hekime başvurulmalıdır.

Reflünün Sebepleri

Birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, reflünün sebepleri arasında yer almaktadır. Stres sebebiyle midede oluşan asitler artmakta ve bu da reflüye sebep olmaktadır. Bunun yanında düzensiz beslenme de reflünün sebeplerinden biridir. Beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Hazır gıdalar, gazlı içecekler, sigara ve alkol kullanımı reflünün oluşmasına zemin hazırlayan durumlardır.

Reflü hastalığında mideden ağza doğru acı bir su gelmektedir. Bunun yanında mide yanması ve ekşime meydana gelmektedir. Ayrıca bu hastalığın devamında ses kısıklığı ve öksürük de hastayı olumsuz etkilemeye başlamaktadır. Reflü tedavi edilmezse yaşam kalitesini düşüren pek çok durum ortaya çıkacaktır. Gece uykularından ani uyanmalar söz konusu olmaktadır. Ayrıca akciğer iltihabı riski oluşmaktadır. Mide asidinin yemek borusunu zedelemesi sebebiyle kanser riski ortaya çıkabilmektedir.

Reflüye Ne İyi Yelir?

Reflü hastalığı ortaya çıktıktan sonra bu hastalığa sahip olan kişilerin hastalığın verdiği sıkıntıları en aza indirmek üzere bazı tedbirler alması gerekmektedir. Bu tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Yemek porsiyonunuzu azaltın.
    Yemeklerinizi az porsiyonlar şeklinde almalısınız. Ayrıca reflü hastalarının yemesi yasak olan yemeklerden yememe konusunda dikkatli olmalısınız. Mide gereğinden fazla dolarsa reflü şikayetiniz artacaktır.
  1. Yemeğinizi yavaş yiyin.
    Aldığınız lokmaları çokça çiğnemeniz midenizin işini kolaylaştıracaktır. Böylece yiyecekler daha az yemek borusuna ulaşacaktır.
  1. Mide asidini arttıracak yemeklerden kaçının.
    Zamanla tecrübe edindiğiniz ve midenizi yakan sizi rahatsız eden yemekleri, baharatları ve içecekleri tüketmeyiniz. Böylece işi temelden çözmüş olacaksınız.
  1. Yemekten hemen sonra uyumayın.
    Yemek yedikten sonra bir süre yemeklerin midede sindirilmesini bekleyiniz. Uyumak için yattığınızda sindirilmiş yiyecekler yemek borusunu zorlamayacaktır.
  1. Yastığınızın yüksekliği 30 cm kadar olmalı.
    Yatar pozisyonda bulunduğunuzda da midenizde yemeklerin ve asidin yemek borusuna çıkışını engellemek için biraz dik bir pozisyonda yatmanız uygun olacaktır.

Su içmenin reflü hastalığına faydaları

  1. Bol su tüketin.
    Su midede yemeklerin sindirimini kolaylaştıracak ve asidin zararını önleyecektir. Bunun için gün içinde bol bol ve sık aralıklarla su tüketmelisiniz.
  1. Fazla kilolardan kurtulun ve bol hareket edin
    Kilolar midenizi zorlayacak ve baskı yapacaktır. Bu sebeple kilolarınızdan kurtulmanız midenizi rahatlatacaktır. Ayrıca midedeki yemeklerin sindirimini kolaylaştırmak için hareket etmek gerekmektedir. Her iki durumda da spor yapmak sizi daha sağlıklı hale getirecektir. Düzenli beslenme ve düzenli spor kaliteli bir yaşam için gereklidir.

Tedavi İçin Neler Yapılabilir?

Günümüzün yoğun ve gergin geçen dönemlerinde ağırlıklı olarak reflü hastalığının görülmesinin nedeni düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Bir diğer neden ise yoğun stres altında yaşamaktır.

Tüm bunların neticesinde uzman hekimin öngördüğü tedaviye harfiyen uyulmalıdır. Bunun yanı sıra bol baharatlı acılı yiyeceklerden uzak kalınması gerekir. Fastfood tarzı yiyeceklerden uzak kalınmalıdır. Sabahları aç karnına bir bardak ılık su mideye iyi gelecektir. Yemeği az ve yavaş yenilmesi ve kullanılan yastığın yüksek olması da dikkat edilmesi gereken diğer hususlardır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.