Arpacık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Ne İyi Gelir?

Halk arasında İtdirseği olarak da bilinen, kirpik diplerinde ve sıklıkla göz kapağında görülen Arpacık neden olur? Nasıl tedavi edilir ve Arpacığa ne iyi gelir?

Enfeksiyona bağlı olarak gelişen bir tür sivilce veya şişliktir. Genellikle enfeksiyona yol açan stafilokok isimli bakteriden ötürü meydana gelir ve şişliğin içinde irinli bir apse görülür. Dışarıdan bakıldığında görülecek şekilde var olan şişlikler bazı durumlarda göz kapağının arkasındaki derinlikte de oluşabilir. Arpacık çıkan gözlerde hassasiyet, ağrı ve acı duygusu egemendir ve yaygın olarak kızarıklık, batma hissi, acı ve sulanma gibi belirtilere neden olur.

Arpacık Neden Olur?

Gözlerde bulunan yağ bezleri tıkandığında veya bezlerde herhangi bir enfeksiyon söz konusu olduğunda arpacık oluşabilir. Aynı zamanda yağ bezlerinin kanda mevcut bulunan yüksek yağ oranı yüzünden tıkanması da arpacık oluşumunu tetiklemektedir.

  • Stafilokok

Arpacığın en başlıca sebeplerinden biri stafilokok bakterilerdir ve % 90 gibi yüksek bir oranda bu bakterinin göze bulaşması sonucunda arpacık ortaya çıkar. Temizlik konusunda hassasiyet gösterilmediği durumlarda, kirli ellerle göz çevresine temas etmekle bölgede enfeksiyon oluşması en çok görülen nedenler arasındadır.

Arpacık- Göz kapağı enfeksiyonu

  • Göz Kapağı Enfeksiyonu (Blefarit)

Arpacık oluşumunun bir başka nedeni de kronik blefarit, yani göz kapağı enfeksiyonundan kaynaklanan tıkanıkların oluşmasından ileri gelir.

  • Vitamin ve Mineral Eksikliği

Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan vitamin ve mineral eksikliği aynı zamanda bakterilere karşı savunmasız kalınmasına neden olduğundan arpacık oluşmasına sebep olabilir.

  • Göz Çevresi Temizliği

Sık sık makyaj yapan ya da başkalarının kozmetik ürünlerini kullanan kişilerde göz makyajının doğru şekilde ve düzenli olarak temizlenmemesi de arpacık nedenleri arasındadır.

Arpacığa ne iyi gelir?

Arpacık oluşumuna neden olan diğer etkenler şu şekildedir:

Arpacık neden olur?

  • Ergenlik içinde olmak ve genetik, fiziksel yatkınlık
  • Makyaj malzemelerine veya polenlere alerjisi olmak
  • Rozasea, yani yağ bezleriyle ilgili bir hastalığa sahip olmak
  • Göz ve çevresini temiz tutmamak
  • Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan ilaçlar veya aşırı stres
  • Aşırı yağlı besinler tüketmek

Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?

Gözünde arpacık çıkan kişilerin herhangi bir tedavi uygulamadan önce muhakkak bir göz doktoruna görünmeleri gerekir. Hekimler tarafından verilen ilaçlar sayesinde hastalık ilerlemeden daha kısa sürede geçmektedir. Arpacık tedavisinde öncelik hastaların düşen bağışıklık sisteminin yükseltilmesi sağlanır. Doğru tedavi yöntemleri uygulandığı takdirde arpacık oluşumunun tekrarlanmasının da önüne geçilir. Başlangıç olarak hastalara göz damlası önerilmektedir fakat iltihap göz bölgesine yayılma eğilimindeyse antibiyotik kullanımına başlanabilir ve antienflamatuar etkisi bulunan haplarla da tedavi desteklenir.

  • Cerrahi Müdahale

Sık sık yaşanan arpacıklar sonrasında iltihaplı bölgede toplanmalar oluşabilir veya irinli bölge küçülebilir. Kapsüle benzer bir hale gelen arpacığın bu şekilde kronikleşmesi nedeniyle ilaç tedavilerinden sonuç alınması mümkün olmayabilir. Uygulanan tedavi yöntemlerinin yeterli gelmediği kronik durumlarda cerrahi müdahalelerle gözdeki irinli iltihap hekim tarafından uygun yöntemlerle boşaltılır.

Cerrahi müdahaleler sonrasında yeniden arpacık oluşumu söz konusu olabileceğinden kişilerin mutlaka yeni iltihaplanmalara veya tıkanmalara neden olacak durumlardan kaçınmaları gerekir.

Arpacık için tedaviler

Arpacığa Ne İyi Gelir?

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise arpacık tedavisi için yapılacak işlemler de vardır ve evde kolayca hazırlanabilecek uygulamalarla mevcut ağrı ve şişlik hafifletilebilir.

  • Sarımsak Sürmek

Kabukları soyulmuş sarımsağı bıçağın yatay kısmı ile iyice ezerek irinli bölgenin iç ve dış tarafına sürmek gerekir. Sarımsak suyu iltihaplı bölgede yanmaya neden olabilir ancak sık sık tekrar edildiğinde bu etki ortadan kaybolur.

  • Bebe Şampuanı

Arpacıklı göz bölgesi gece uyumadan hemen önce bebe şampuanı ile hem içten, hem de dıştan yıkanarak, ılık su ile durulanır. Ertesi gün gözlerin çapak nedeniyle kapanması sayesinde tüm iltihabın atıldığına işarettir. Bu uygulama ile şişlik ve ağrıların hafiflemesi sonucu rahatlama sağlanır.

Arpacık nasıl geçer?

  • Sıcak Kompres

Sıcak bir suya batırılmış hijyenik bir bezi sıkarak arpacıklı göz bölgesine kompres yapmak ve 20 dakika civarında beklemek de ağrıyı, şişliği hafifletecektir. Gün içinde sık sık tekrarlanacak bu yöntemle arpacıktan kısa sürede kurtulmak da mümkündür.

  • Papatya Suyu

Sıcak suda 10 dakika kadar demlenen papatya çiçeklerinden elde edilen suyu temiz bir gazlı bez yardımı ile arpacıklı bölgeye kompres yapmak iltihabın azalmasına neden olacaktır. Gün içinde sık sık tekrarlamak batma ve yanma hissinin geçmesini sağlayacaktır.

  • Poşet Çay

Demlenmiş poşet çayınızı gazlı bez veya hijyeni sağlanmış bir bezin içine koyarak, günde birkaç defa arpacıklı göz bölgesine koyarak 15 dakika bekletmek suretiyle iltihabın azaltılması sağlanabilir. Bakterilere karşı da etkili bir yöntemdir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.