Protein Eksikliğinin 9 Belirtisi
Vücudunuzun fiziksel ve zihinsel sağlığını korumak için büyük görev üstlenen proteinlerin eksikliğinde birçok rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Vücudunuzdaki protein eksikse vücudunuzda görülebilecek semptomlar…
Sağlıklı bir vücut için olmazsa olmazlardan biri olan protein, eğer vücudunuzda eksikse günlük hayatta karşınıza birçok rahatsızlık çıkabilir.
Proteinlerin başlıca görevleri;
- Glikoz seviyesini düzenler.
- Bakteri ve diğer zararlı organizmaları yok eder.
- Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklardan korur.
Vücudunuz yeteri kadar protein bulunmadığında size bazı uyarılarda bulunur.
Protein Eksikliğini Belirtileri Nelerdir?
1- Hafıza Sorunları
Hafıza gerilemesi, beyindeki kimyasal dengesizliklerin sonucudur. Bunun yanında yorgunluk, görme sorunları ve konsantre eksikliği de görülür.
2- Kilo alımı
Protein bakımından zengin besinler, daha fazla doyurucudur ve tok tutmaya yardımcı olur. Bunun haricinde beslendiğinizde daha çabuk acıkır, daha fazla yemek yersiniz ve kilo alımı süreci hızlanır.
3- Doku Hasarları
Proteinler, kemikleri güçlendiren kalsiyumun emilmesine katkı sağlar. Protein miktarında azalma olduğunda ise kemikler ve kaslar zayıflamaya başlayarak sakatlanma ve yaralanma riski doğurur.
4- Stres ve ruh hali bozuklukları
Vücudumuz proteini sentezleyerek mutluluk hormonu olan dopamin ve serotonin üretir. Ne yazık ki eksik protein aldığımızda kendimizi stresli ve dengesiz bir ruh haliyle buluruz.
5- Adet döngüsünde düzensizlik
Protein eksikliği şeker tüketimiyle birleştiğinde yorgunluk ve kilo alma ile sonuçlanır. Bu durum ise kadınlarda düzenli döngüyü sürdüren hormonların dengesini bozar.
6- Yüksek kolesterol
Vücuttaki proteinin azalması fazla miktarda alınan karbonhidrat ve yağların sonucudur. Bununla birlikte de kötü kolesterol yükselecektir.
7- Sindirim bozukluğu
Vücutta yeterli miktarda protein bulunmadığında sindirim enzimleri üretilemez ve bağırsakların daha yavaş çalışması durumuyla karşılaşılır.
8- Uyku bozuklukları
Vücuttaki kortizolün (stres hormonu) artması uykunuzu da olumsuz etkiler. Ve ne yazık ki protein azaldıkça kortizol salgılanamaz. Bu durum zaman içerisinde uyku kalitenizin düşmesine ve uykusuzluğa sebep olur.
9- Fiziksel performans düşüklüğü
Protein tüketimi vücuttaki kas kütlesinin gelişmesine katkı sağlar. Bu nedenle düşük protein değerlerine sahipseniz kaslar gelişmeyi durdurur ve zayıflamaya başlar. Atletik performans düşer.