Boyun tutulması neden olur? Nasıl Geçer?

Genellikle ters yatma yüzünden sık sık başınıza gelebilecek olan bir rahatsızlıktır. Günlük hayatı olumsuz etkileyebilen bazen de hiç fark etmeden kendiliğinden gelişen ve daha sonra geçen bir rahatsızlıktır.Doktordan önce kendi kendinizi tedavi edebileceğiniz boyun tutulması hakkında merak ettiklerinizi öğrenebileceğiniz yerdesiniz.

Belirli kas hastalıklarının ya da doğuştan oluşabilecek bazı rahatsızlıkların dışında boyun tutulması soğuğa maruz kaldığınızda, anlık ters hareketler yaptığınızda, yanlış pozisyonda yattığınızda ya da yanlış egzersiz yaptığınızda başınıza gelebilecek olan bir rahatsızlıktır.

Hem tedavisi kolaydır hem de kasın gevşemesi için yapılması gerekenler vardır. Sürekli gevşeyip kasılan bir yapı olan kas; insanın başını taşımasına yardımcı olan önemli görevleri ile bilinir ve bu yüzden en çok rastlanan rahatsızlıklar kaslarda meydana gelir.

Kasılıp kalan kaslarınız için doktordan önce sizin evde uygulayabileceğiniz ve ilaç kullanmadan geçirebileceğiniz yöntemler bulunmaktadır. Bazı nedenlere bağlı olarak; rüzgarda kalma, saç kuruturken kasılma, ters yatmaya da boynu çevirirken kitlenme gibi aksilikler yaşanabilir.

Ayrıca bunların dışında; boyun fıtıkları, bademcik iltihabı, diş problemleri, ağız problemleri, baş, boyun bölgesi iltihapları gibi hastalıklarda sebep olabilir. Eğer böyle rahatsızlıklarınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bunun yanında günlük hayatta da bazı sorunlara dikkat etmelisiniz; mesela çantayı tek omuzda taşıma, ev işi yaparken ağır kaldırma, bilgisayar başında sırt desteği olmadan oturma, kitap okurken uzanma gibi şeylerden kaçınmalısınız.

Boyun Tutulması Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Sağlık için pek çok detaya dikkat etmemiz gerekir. Hepsinin başında da kendi kendimizi doktoru olmamız gerekir. Daha sağlıklı kalabilmek için mutlaka kendi bedeninizi iyi tanımalısınız. Peki, Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

  • Boyun bölgenizi sıcak tutun. Sıcak havlu uygulayabilir ya da boğazlı kazak giyebilirsiniz.
  • Hafif masaj yapın.
  • Kas gevşetici krem sürün
  • Boyun desteği yapın
  • Sıcak su torbası uygulayın
  • Boyun hareket egzersizleri yapın
  • Boynunu yavaş hareketler ile sağa sola çevirmeye çalışın ama zorlamayın
  • Bilgisayar başında ya da televizyon izlerken mutlaka sırt desteği kullanın ve dik oturmaya çalışın
  • Kitap okurken uzanmayın

Boyun tutulması nasıl tedavi edilir?

Boyun kaslarının kasılması ve ardından gevşemesi için yapılabilecek birkaç şey vardır. Kasılan kas kesinlikle sıcakta gevşer bunun bilmelisiniz. Kasılan bölgeye kas gevşetici krem sürüp daha sonra sıcak tutmalısınız. Eğer ki sorunu sıcak tutma ve kas gevşetici krem ile halledemiyorsanız mutlaka doktora danışmanız gerekmektedir. Sabit pozisyonda kalmak ve çok uzun süre hareket edememek tüm hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Bunun için dikkatli olmalısınız. Ancak çok sıkıntı vermeyen kısa süreli olabileceğini düşündüğünüz kasılmalarda;

  • Ağrıyan bölgeye krem sürün
  • Havluyu ütü ile ısıtıp kasın üzerine koyun
  • Boynunuzu mutlaka sarın ve sıcak tutun
  • Küçük küçük boynunuzu hareket ettirin

Bu ve buna benzer evde yapabileceğiniz uygulamalar sayesinde siz de doktordan önce kendinizi tedavi edebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.