Vertigo Belirtileri ve Nedenleri

Vertigo, baş dönmesi olarak da bilinir. Çok farklı durumların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İlk olarak iç kulakta, beyinde ya da duyusal sinir alanında bir problem olduğunda kendini belli edebilir. Eğer sizler de vertigo nedir? Belirtileri nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Konusu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız makaleyi okuyabilirsiniz.

Vertigo Nedir?

Bu rahatsızlık genel olarak iç kulakta meydana gelen birtakım problemler sebebiyle oluşan nörolojik bir tür rahatsızlıktır. Kişiler bu durumda çevrelerindeki bütün eşyalar sanki dönüyormuş gibi algılar. Fakat bu hastalık normal olan baş dönmesiyle aynı değildir.

İç kulak ya da beyinden gelen bir problem neticesinde oluşan vertigo, kişi normal dursa bile etrafındaki her şeyin hareket halinde olduğunu belirtebilir.

Vertigo belirtileri nelerdir?

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Normal baş dönmesiyle kaynağı farklı olsa da vetigonun belirtileri de baş dönmesiyle hemen hemen aynıdır. Örnek vermek gerekirse istifra etme, yalpalayarak yürüme şekli, konuşmada zorluk, halsiz hissetme, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtiler gösterebilir.

Daha ileriki seviyelerde de çift görme durumu, bilinç kaybı, kol ya da bacak denetimini yitirme, işitme ve görmede yaşanan güçlük, bedende oluşan uyuşma durumu gibi farklı belirtileri de mevcuttur.

Bu rahatsızlığın atağı çok şiddetli olan baş dönmesiyle kendini gösterir. Ataklar çok kısa bir süre içerisinde yok olacağı gibi, bu süre bir günü de geçebilir.

Vertigonun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigonun aslında pek çok çeşidi vardır. Bunun için de ilk olarak kişinin hikâyesi alınır ve daha sonra hastalığın türü tespit edilir. Doktorun teşhisine göre hastalığı tetikleyen durumlardan uzak durulmalıdır.

Yine hastalığın etkisini yükseltecek aktivitelerden de kaçınılması tavsiye edilebilir. Eğer vertigo çok etkili bir şekilde oluyorsa ilaç tedavileri ve çeşitli denge aktiviteleri doktor tarafından önerilebilir.

Doktorun vereceği ilaçlar ve denge egzersizleri, hastanın daha rahat hayat yaşamasını hedefler. Eğer sorunun kaynağı iç kulaksa, antibiyotik gentamisin enjeksiyon tedavisi yapılabilir. Fakat iç kulak ya da beyin bölgesinde vertigoya neden olan bir kitleye rastlanırsa, cerrahi yöntem de uygulanabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.