Su Zehirlenmesi Nedir?
Son dönemde en çok tartışılan konular arasındadır. Su zehirlenmesi neden olur? Su zehirlenmesi nedir? Nasıl giderilir? Tedavisi mümkün müdür? İşte tüm bu soruların yanıtını alabileceğiniz yerdesiniz.
Yetişkin bir bireyin günlük ortalama olarak tüketmesi gereken su miktarı en fazla 3 litre olmalıdır. Tabi ki su içmesine engel olacak herhangi bir rahatsızlık yoksa normal su tüketimi yapılmalıdır. Su zehirlenmesi ise kişinin ihtiyacından fazla su içmesi sonucu meydana gelmektedir.
Su zehirlenmesi neden olur?
İnsanlar için en önemli detayların başında gelen sodyum; hücre içindeki sıvıların dengesini sağlanması için önemlidir. Kanda bulunan sodyum oranı 135 mm/L altında olduğunda sorunlar başlamaktadır. Eğer kandaki sodyum oranı düşer ise hücre içine geçen sıvı oranı düşer ve bu durumda sıvı artışı ve şişme görünmektedir. Bunun sonucunda ciddi derecede hastalıklar meydana gelmektedir. İşte bu durumun adına verilen isim su zehirlenmesidir.
Su Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı kalabilmek ve iyi yaşayabilmek için mutlaka su tüketmeliyiz. Özellikle kadınların en fazla 2.7 litre ve erkeklerinde en fazla 3.5 litre su tüketmesi tavsiye edilir. Eğer bu seviyenin çok çok üstünde bir su tüketimi meydana gelirse istenmeyen sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.
Su zehirlenmesinin belirtileri
- Baş ağrısı
- Zihin bulanıklığı
- Kalp ritm bozukluğu
- Ödem
- Yorgunluk
- Gerginlik
- Kaslarda kramp ve ağrı
- Aşırı ishal
- Kusma ve bulantı
- Aşırı terleme
Su Zehirlenmesi Kaç Litrede Olur?
Hemen hemen her insanda meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Ayrıca sadece su içme ile meydana gelecek bir rahatsızlık değildir. Bazen içme suyundan yaşanan bazı değişimler ve rahatsızlıklar meydana gelebilir. Özellikle durgun ve hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa mutlaka bu tarz rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz. Doktordan önce kendi kendinizin doktoru olmalı ve kendi bedeninizi iyi tanımalısınız.
Zaman içerisinde ilaç kullanımı, su tüketiminin azlığı ve daha fazlası sizi olumsuz etkileyebilir. Sadece daha sağlıklı kalabilmek ve metabolizmanızı düzenli çalıştırabilmek için dikkatli olmalısınız.
Aşırı sıvı alımına dikkat!
Özellikle sıvı diyeti yapanlarda ve çok aşırı sıvı tüketenlerde meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Hangi insanlarda daha sık görülür diye soracak olursanız;
- Böbrek hastalarında
- Sporcularda
- Aşırı ilaç kullananlarda
- Çok fazla ağrı kesici alanlarda
Su Zehirlenmesi Tedavisi
Su zehirlenmesinin tedavisi mümkündür. Eğer yukarıda size belirttiğimiz durumları yaşamaya başladıysanız kesinlikle bir doktora danışmalısınız. Ciddi su zehirlenmesi vakalarından biri olmak istemiyorsanız hemen önleminizi almalısınız.
Tehlikeli sonuçlar ile karşı karşıya kalmamak ve daha sağlıklı bir hayat yaşamak için doktorsan önce mutlaka kendi kendinizi kontrol etmeli ve sağlığınıza özen göstermelisiniz.
Eğer su zehirlenmesi yaşarsanız, doktorunuza başvurduğunuz zaman iç hastalıklar ünitesinde tedavi görmeye başlarsınız. Yapılan bir takım tetkiklerden sonra su alımınız sınırlanır ve tuz desteği sağlanır. Özellikle bir süre diyet yapmanız istenir. Bu diyet ise bir protein diyeti olacaktır. Çünkü vücudunuzdaki sodyum dengelenmelidir. Su oranı ideal seviyeye geldikten hemen sonra hayatınıza düzenli olarak devam edebileceksiniz. Doktor kontrolünde sağlığınıza kavuştuktan hemen sonra kendinize daha çok dikkat etmeli ve su tüketiminizi düzenlemelisiniz.
Unutmayın ki sağlıklı kalabilmek için hayatınızda olması gereken 2 şey vardır; hareket ve sağlıklı beslenme.