Şeker Hastalığından Koruyan Önlemler
Diyabet hastalığı gerek genetik anlamda, gerekse yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak, ülkemizde de artarak kendini göstermektedir. Şeker hastası olmamak için neler yapılmalıdır?
Tip 1 ve tip 2 gestasyonel diyabet hastalıklarından korunmak istiyorsanız bu konuyla ilgili elbette alabileceğiniz önlemler bulunmaktadır.
Diyabet kaçıncı derecede olursa olsun tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara varan neticelerle sonuçlanmaktadır. Özellikle damarlarla ilgili hastalıklardan kalp hastalıkları, göz hastalıkları, böbrek hastalıkları, mide bağırsak sistemi tutulumları, cilt tutulumları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şeker Hastalığı Kimlerde Görülür?
- En çok karşılaşılan diyabet çeşidi, tip 2 olan diyabet tipidir ve yediklerimiz-içtiklerimizle bire bir bağlantılı olan bir rahatsızlıktır. Yaşınız 40 ve üzeriyse, yediklerinize ve kilonuza dikkat ederek bu rahatsızlığın önüne geçmeniz mümkündür.
- Hastaların büyük bir kısmında aileden gelen birinci derecede akrabalarda diyabet öyküsü mevcuttur. Şeker hastalığı taşıyan aileye mensup üyeler, ciddi derecede risk altındadır. Bu durumda soya bağlı şeker hastalıklarında vakit geçirmeden test yaptırarak önlemimizi almamız yerinde olacaktır.
- Tip 1 diyabeti, genetik yatkınlık olan çocuklarda görülür. Bu durumda ailesel geçiş yani genetik yatkınlık söz konusu değildir. Fakat söz konusu olan tip 2 diyabetse, ailesel faktörlerle çevresel koşullar birleştiğinde, erişkin yaşa gelindiğinde hastalık baş gösterebilir. Bu yüzden gerekli önlemler alınmalı ve uygun adımlar atılmalıdır.
- Kortizon tedavisi, alkol tüketimi, pankreatit olmak diyabet için büyük riskler oluşturmaktadır. Dikkatli olmanızda fayda var.
- Kadınlarda diyabet eğilimli gebelik diyabeti görülebilmektedir. Hamilelikte hormonal dengelerin de değişmesiyle birlikte şeker hastalığına zemin doğmaktadır. Gebelikte baş gösteren diyabet şekline gestasyonel diyabet deniyor. Gebeliğin sonlarında bu durum çoğunlukla %80 oranda tip 2 diyabete dönüşür. Buna bağlı olarak hamilelik sırasında gerekli testlerden geçilmelidir.
- Diyabette ölümlerin çoğu kalp hastalıkları nedeniyle kalp-damar hastalıklarına bağlı olarak gelişmektedir. Bu konudaki komplikasyonların önlenmesi için teşhis, tedavi ve gerekli ilaçların kullanımı ve hastalığa bağlı olarak perhiz uygulaması yerinde olacaktır.
- Bu rahatsızlık dünyada her geçen gün hızla artmaktadır. Orta yaşlı insanların içinde her 6-7 kişiden birinde, 60’lı yaşların üzerindeki her 3-4 kişiden birinde görülmektedir. Bu değerlere bakarak çıkarmamız gereken sonuç şudur ki, yaş ilerledikçe diyabet konusundaki tehlike oranı da artmaktadır.
- Hareket her zaman olduğu gibi diyabet konusunda da gayet faydalı olacaktır. Yürüyüşü ve sporu hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirin.
Diyabet Hastaları İçin Diyet
Laktozu yüksek gıdalar, işlenmiş ürünler, bol şekerli ve şerbetli yiyecekler, kızartmalar, yağlı gıdalar, şekerli gıdalar, hazır ve işlenmiş gıdalar, bu hastalığı davetiye çıkaran yiyeceklerdendir.
Bu nedenle işlenmemiş ve aşırı şeker içermeyen doğal sebze ve meyve ağırlıklı gıdalardan kilo almayacak şekilde yeterli seviyelerde beslenirseniz, risk faktörünü düşürmüş ve dengelemiş olacaksınız.
“Bende yok” diyerek işin içinden sıyrıldığınızı zannetmeyin. Derhal bir yükleme testi yaptırarak, şeker hastalığı riski hakkında kendinizden emin olun. Böylece ümit ve korkunun arasında yaşayarak kaçmaktansa sonucu kısa sürede öğrenerek hayatınıza yeni bir yol çizmelisiniz. Zira kendini iyi bir şekilde gizleyebilen bu hastalık, kanınızda saklanarak, size sürpriz yapacağı günü bekliyor olabilir.