Süt Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Süt alerjisi, laktoz intoleransıyla karıştırılmaması gereken farklı bir alerji türüdür ve her bireyde görülebilir. Süt alerjisi nasıl tedavi edilebilir? Ne iyi gelir?

Çevrenizde ilaçlara, turunçgillere, haşerelere ya da farklı kimyasallara alerjisi olanları görmüşsünüzdür. Şimdi de süte alerjisi olanların özelliklerini, belirtilerini ve dikkat edilmesi gereken şeyleri öğreneceksiniz.

Süt alerjisi, 3 yaşın altındaki çocuklar ve bebeklerde yaygın bir rahatsızlıktır. Genel olarak 16-17 yaşına girmeden önce bu alerjiden kurtulmak mümkündür.

Laktoza olan alerji ile karıştırılsa da aynı şey olmadığını tekrarlayalım. Süt alerjisinde süt tüketimi bağışıklık sürecini etkiler. Özel antikorlar, çeşitli kimyasalların salınımına sebep olan alerjenlerle temas eder.

Süt alerjisi ve laktoz intoleransının bazı ortak semptomlara sahiptir.

Süt Alerjisinin Belirtileri

  1. Kurdeşen (ürtiker)
  2. Ağız çevresinde oluşan kaşıntı ve uyuşmalar
  3. İshal, kanlı dışkı
  4. Göz sulanması
  5. Mide rahatsızlıkları
  6. Burun akıntısı
  7. Öksürük
  8. Nefes darlığı
  9. Karın ağrıları ve spazmlar
  10. Kusma

Süt alerjisi semptomları

Alerjiyi önlemenin tek yolu tetikleyicilerden korunmaktır. Süte alerjiniz varsa günlük yaşamda karşılaştığınız bir çok şeyden mahrum kalabilirsiniz. Tüketeceğiniz ürünlerin etiketindeki besin öğelerini incelemeli ve alerjen uyarılarını dikkate almalısınız.

Süt proteini yoğurt, tereyağı ve peynir gibi süt ürünlerinde olsa da aynı zamanda işlenmiş etlerde, konserve ton balıklarında, enerji içeceklerinde, karamel ve çikolatalarda bulunabilir. Hatta sakızda bile vardır.

Ciddi reaksiyonlar ve hatta hayati tehdite sebep olabilecek anajilaktik şoklar ile rastlanma ihtimali varsa doktorunuz uygun ilaçlar ile sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Kimi insanların pişmiş ürünlerin içindeki süte alerjisi olabiliyorken kimilerinin de ısıtmadan ve pişmeden önceki süte alerjisi olur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.