Kepek Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Saç derisinin soyularak dökülmesi sonucunda saçta kepek sorunu meydana gelir. Erkeklerde ve kadınlarda kepek dönem dönem görülen kaçınılmaz sorunlardan biridir. Bu sorunu kısa ve sorunsuz bir yoldan çözmek için ipuçlarımıza göz atın…
Büyük bir sorun olmasa da kişinin sosyal yaşantısını ve yaşam kalitesini düşüren bir etkiye sahiptir. Beyaz tozlar halinde düşen kepek aynı zamanda saç derisinde sürekli kaşıntıya da neden olur. Kişiyi rahatsız eden bu durum için öncelikle kepek neden olur sorusunun cevabını bilmek gerekir.
Kepek Neden Oluşur?
Kendisini yenileyen saç derisinin üst kısmı sürekli soyulur. Normalde bu soyulmaya bağlı olarak herkeste kepek oluşur ancak parçaların büyük veya küçük olması, omuzlara sürekli olarak toz halinde dökülen beyaz parçaların varlığı kepek probleminin ifadesidir.
Kepeğe neden olan şeyler
Seboreik dermatit rahatsızlığı
Bir deri hastalığı olan seboreik dermatit saç derisini etkilemesinin yanı sıra burun kenarları, kaş ve kulak arkalarında da kendisini gösterir. Bu rahatsızlıkta deri daha fazla hassasiyet içinde olduğundan tahriş söz konusudur ve deri hücreleri daha fazla üretilir. Fazla deri üretimi de ölür, dökülür ve bu nedenle kepek sorununa sebebiyet verir.
Saçı yeterince taramamak
Düzenli saç taramamak da kepeğe neden olur çünkü saç derisindeki ölü hücreler tarayarak temizlenmediği için doğrudan saçlara yapışır ve kepek görüntüsüne neden olur.
Havanın soğuması
Hava ısısının düşmesi, özellikle kış aylarında kepeğe neden olur. Soğuk havaya maruz kalan saç derisi kurur ve dökülür. Saç derisindeki ısıyı olabildiğince sıcak tutabilmek için soğuk havalarda muhakkak bere veya şapka giyilmesi sorunun önüne geçecektir.
Şampuanı doğru şekilde kullanmamak
Saçları yıkama esnasında yetersiz şampuanlamak veya saçları düzenli yıkamamak da deri üzerinde yağ oluşumuna ve biriken deri hücrelerine neden olduğu için kepek ortaya çıkar.
Hastalıklar
Bağışıklık sistemi rahatsızlığı, nörolojik hastalıklar, kalp rahatsızlığı de kepeğe neden olabilir.
Yetersiz beslenme
Saç derisinin beslenmesini sağlayan B vitamini ve Çinko içeren besinleri az tüketmek de kepek nedenidir.
Stres
Hangi sebepten ve şekilde olursa olsun stres içinde olmak kepek oluşumuna sebep olabilir.
Kepek oluşumu nasıl engellenir?
Kepek oluşumunu engellemek için kişinin yaşı ve kepeğin durumu mutlaka gözden geçirilmeli ve bu faktörlere uygun şekilde bir dermatolojik tedavi alınması gerekir. Hekim tedavisinin yanı sıra dikkat edecekleri bazı hususlarla da bu sorunun önüne geçebilirler.
Doğru şampuan seçmek
Kepeği engellemek için mikro soyucu özellikleri olan ve kepeği kalıcı şekilde yok etmek üzerine üretilen, derideki sebum dengesini koruyan şampuanlar tercih edilmelidir. Özellikle kepekten kaynaklanan kaşıntının önüne geçebilmek için PP vitamini içerdiğinden emin olmak gerekir.
Parabensiz Ürün Kullanımı
İçerisinde selenyum veya paraben içeren şampuan ve ürünlerden uzak durmak, saç derisinin kurumasını ve kepek oluşumu engelleyecektir.
Bakım Yağları
Saç derisinin kurumasının önüne geçmek adına mutlaka hekim önerisine uygun olarak deriyi nemlendiren ve beslenmesine yardımcı olan bakım yağları kullanmak faydalıdır.
Aşırı Isıdan Kaçınmak
Saç derisini tahriş eden faktörlerden biri de aşırı ısıya maruz kalmasıdır. Saç kurutma makineleri, saç düzleştirici veya şekillendirici maşa gibi aletleri kepek sorunu olduğunda kullanmamaya çalışmak uygun olacaktır.
Şekillendirici Ürünleri Azaltmak
Jöle veya sprey, köpük gibi saça şekil veren ürünleri fazla kullanmak saç derilerinde birikmelerine neden olacağı için kepek oluşumuna davetiye çıkarabilirler. Bu dönemlerde mümkün olduğunca bu ürünleri daha az kullanmak gerekir.
Kepek belirtileri nelerdir?
Kepekli bir saçta kaşıntı meydana gelir ve özellikle saç derisinde pul pul dökülmeler görülür. Bunların yanı sıra deride aşırı hassasiyet ve kızarıklıklar, saç derisinde aşırı kuruma da söz konusu olmaktadır. Kepek probleminin sık sık tekrar etmesi “atopik egzama” ismi verilen rahatsızlığa sahip kişilerde daha sık görülmektedir.
Saç derisindeki hücreler ortalama 15 günde bir yenilenir ve bu yenilenme esnasında saç derisi çok küçük, görülmeyen pullar şeklinde dökülür. Bu yenilenme süreci bazı faktörlere bağlı olarak hızlandığında kepek sorunu ortaya çıkar ve saç derisinde pullanmalar meydana gelir.
Omuzlara düşen ince ve küçük taneli pullar kuru kepek olarak adlandırılırken, saça ve deriye yapışan kalın, sarımsı renktekiler ise yağlı kepektir. Bu iki durumda da ortak nokta kaşıntı olmasıdır.
Kepek saç dökülmesine neden olur mu?
Yapılan araştırmalar kepek sorunu ile saç dökülmesi arasında doğrudan bir ilişki olmadığını ortaya koyuyor ancak çok kuvvetli bir kaşıntıya neden olan, cildin aşırı kurumasını sağlayan kepek sorunu dolaylı yollarla olsa da saç kaybına neden olabilir.
Saçların dökülmesi tamamen saç kökü ile ilgilidir ki kepek sorunu sadece saç derisinden kaynaklanır. Kepek sorunu olan veya olmayan insanların %64’ünde saç dökülmesi, kırılması veya saçların incelmesi gibi sorunlar görülüyor. Kepek tek başına saç dökülmesi nedeni olmadığı gibi, sadece dolaylı şekilde saç kaybına sebebiyet verebilir.