Glüten Alerjisinin Belirtileri
Buğday, arpa ve yulaftan üretilen yiyeceklere karşı hassasiyet gösterilmesine glüten alerjisi adı verilir ve ileri durumlarda çölyak hastalığına dönüşebilir. Glüten alerjisinin sebepleri ve belirtileri…Glütene karşı alerjisi olan kimselerin çoğu tam tahılla üretilmeyen yiyecekleri tüketebilirler. Ancak bazı durumlarda tüm tahıl ürünlerine alerji gösterilebilir. Bu durumda hastanın hayatı boyunca her yediğine, içtiğine dikkat etmesi gerekir.
Gluten hassasiyeti gösteren kişilerde belirtiler hafif seviyede ortaya çıkabilir. Kilo kaybı, kaşıntı, yorgunluk ve kemiklerde ağrılar yaşanması başka sebeplere bağlanabilir. Ancak bu belirtiler sık şekilde görülüyorsa mutlaka bir doktorla görüşülmesi gerekir.
Glüten Hassasiyeti Genel Belirtileri
Glüten hastalığı ilerlememişse birçok kişide benzer belirtiler gösterir. Ancak çölyak hastalığına dönüşmüşse belirtiler çok daha şiddetli olacaktır. Özellikle çocuk ve gençlerde anne-babalar bu belirtilere karşı sürekli olarak gözlem yapmalı ve dikkatli olmalıdır. Glüten hastalığı belirtileri çok erken yaşlarda görülmeye başlanır.
1 – Kilo Alamama veya Hızlı Kilo Kaybı
Glüten alerjisi olan kişilerin sindirim problemleri vardır ve glüten içeren yiyecekler tükettiklerinde hazımsızlık yaşarlar. Genellikle yiyecekleri sindiremeden atarlar. Çölyak hastaları glüten tükettiklerinde kusabilirler.
2 – Bölgesel Eklem ve Kas Ağrıları
Glüten tüketimi sonrasında alerjili kişilerde ödem toplanması, vücudun belli bölgelerinde şişkinlikler, kemiklerin ve eklemlerin sızlaması gibi durumlar görülebilir. Bu ağrılar ve semptomlar sık tekrar ediyorsa muhtemelen kişinin glüten intoleransı vardır.
3 – Migren Hastalığı ve Şiddetli Baş Dönmeleri
Glüten intoleransı yüksek kişilerde şiddetli baş ağrıları, hatta migren ağrıları görülür. Birçok glüten hastası aynı zamanda migren hastasıdır. Ayrıca nörolojik etkiler de görülebilir. Baş dönmeleri, denge kayıpları, hissizleşme vb. belirtiler görülebilmektedir.
4 – Kronik Halsizlik
Sürekli yorgun olma, çok fazla dinlenme ihtiyacı duymak da belirtiler arasındadır. Bu durum şeker hastalığı belirtisi ile karıştırılabilir. Ancak kesin bir bulgu için doktor muayenesi gereklidir.