Epilepsi Nedir? Sara Nöbetini Tetikleyen Şeyler

Epilepsi diğer adıyla sara hastalığı nedir? Kimlerde görülür? Epilepsi nasıl tedavi edilir? Ve daha fazlası…

Epilepsi nedir?

Son dönemde ismi sıkça duyulan ve korkulan hastalıkların başında gelen Epilepsi nedir? Epilepsi nasıl ortaya çıkar? Epilepsi kimlerde görülür? Nasıl tedavi edilir? Hepsi ve daha fazlasını bulabileceğiniz adrestesiniz.

Ciddi bir hastalık olan ve bu atakları geçirdiğini düşündüğünüz insanlara yapılabilecek müdahaleleri de öğrenmelisiniz. En hızlı şekilde ambulans çağrılması ve uzman tarafından yardım alınması en etkili yöntemdir. Herhangi bir hastalığa karşı bilinçli hareket etmek ve araştırmak bizim elimizdedir. Epilepsi de günlük hayatımızda karşımıza çıkabilecek bir hastalıktır.

Doktordan önce pek çok şeyin farkında olmak ve ona göre tedbir almak tabi ki en doğal hakkımızdır. Hastalıkları doğru kaynaklardan okumak ve kendinizde gördüğünüz belirtiler üzerine erken teşhis için geç kalmadan doktorunuza başvurmakta fayda vardır. Epilepsi de bu hastalıkların başında gelmektedir. Epilepsi belirtileri varsa ya da şüphelendiğiniz farklı durumlar varsa kesinlikle doktorunuza danışmalı ve acilen destek almalısınız.

Epilepsi Krizi (Sara Nöbeti) Nedir?

Epilepsi krizi nedir? Atakları nasıl olur?

Epilepsi nöbeti ya da diğer ismi ile krizi; sinir hücrelerinden beyine gelen elektriksel aktivitelerin bozulması sonucu meydana gelen klinik bir vakadır. Aslında halk arasında Sara Hastalığı olarak da bilinmektedir.Epilepsi nöbeti geçiren hastalara ani müdahale edilmeli ve bilinç kaybı ya da farklı yan etkileri görülmeden ambulans çağrılmalıdır. Ancak 1 tane nöbet geçirmeniz Epilepsi hastası olduğunuz anlamına gelmez.

Epilepsi Kimlerde Görülür?

Dünyada oldukça yaygın olan hastalıkların başında gelen Epilepsi, kadın ve erkek arasında farkı olmayan bir hastalık türüdür. Cinsiyet ayırt etmeyen bu hastalık 16 yaş ile 65 yaş arası insanlarda görülmektedir. Herhangi bir yaş aralığında aniden ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Aslında farklı bir türü olan nörolojik epilepsi, çocuklarda 16 yaşa kadar ortaya çıkmaktadır.

Teşhis için en önemli şey anne babanın gözlemidir. Çünkü sadece bir belirtisi bulunmamaktadır. Çocuğun ağzını şapırdatması, kol ve bacaklarda ani kıpırdama ya da irkilmeler, burnuna olmayan kötü kokuların gelmesi, göz dalması, boş boş birkaç dakika aynı yere bakması bile epilepsi olabileceğini göstermektedir. Bu davranışların normal olmadığını bilmeli ve eğer şüphelerinizden kurtulmak isterseniz nöroloji doktoruna başvurmalısınız.

Epilepsi nasıl tedavi edilir?

Öncelikle Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uzun süreli ve izleme yöntemleri olan bir hastalıktır. Sadece %100 tedavi edilen bir grup hasta çeşidi bulunmaktadır. Ama hastalığın nedenleri, nasıl ortaya çıktığı konusunda net bir veri alınamamaktadır. Aslında nedenini tam olarak belirlemek,tedavi yöntemi için en önemli etkendir. Kötü seyir ve tedavi yönteminin işe yaramaması çok düşük bir olasılıktır. %25’lik bir grup bu evreye girmektedir.

Epilepsi krizini yönetmek ve tedavi etmek için yöntemler bulunmaktadır. İlaç tedavisi, epilepsi cerrahi yöntemi ve beyin pili yöntemleri bulunmaktadır.

Sara İçin İlaç Tedavisi

%45 ile %65 oranındaki hasta grubunda işe yarayan ve tam kontrol sağlana epilepsi hastaları kısa sürede iyi sonuç almaktadır.

Epilepsi Cerrahisi

Eğer yaşınız, bedenen sağlık durumunuz iyi ise ve doktorunuz tarafından uygun görüldüyse tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale yapılabilmektedir.

Pil Uygulaması

Beyine takılan pil yöntemi ile aslında geçirilebilecek atakların sayısının en aza indirgenmesi ve zamanla yok edilmesi planlamaktadır.Uygun hasta seçimi yapıldıktan hemen sonra beyine pil takma işlemi gerçekleştirilmektedir. Yani bu tedavi yöntemi her hasta için uygun olmayabilir.

Epilepsi krizlerini tetikleyen şeyler nelerdir?

Nöbetleri kontrol altına alınmış ve düzenli olarak doktor ile iletişim halinde olan hastalar için hayat normal devam etmektedir. Ancak günlük hayatın içinde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır.

Günlük hayatları etkileneceği düşünülen sara hastaları; iş bulma, evlenme, çocuk sahibi olma ya da etkinliklere katılma konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Ancak bu tarz ön yargılara gerçekten gerek yoktur. Çünkü kontrol altında tutulabilen bu hastalık için özellikle günlük hayatın olağan devam etmesi gerekmektedir.

Ancak bazı meslekleri yapmalarına izin verilmemektedir. Bu meslekler arasında; pilot, cerrah, toplu taşıma araçlarında sürücülük gibi meslekler bulunmaktadır. Düşme ve yaralanma hatta çevresindekilere zarar verebileceği için bu tarz işlerde çalışması uygun değildir.

Epilepsi Hastalarına Öneriler

  • Aç kalınmamalı
  • Uykusuz kalınmamalı
  • Alkol tüketilmemeli
  • Sigaradan uzak durulmalı
  • Ateşli hastalıklara karşı önlem alınmalı
  • Bazı ilaçları kullanmamalı
  • Antibiyotik kullanımı sadece doktor tarafından önerilmeli
  • Depresyondan uzak durmalı
  • Gece araç kullanılmamalı
  • Parlak ışıklara direkt bakılmamalı
  • Uyuşturucu madde kullanılmamalı
  • Beslenme şekline dikkat edilmeli
  • Sinirsel ataklardan uzak durulmalı
  • Stresten korunmalı

Epilepsi hepimizin başına gelebilecek ve tam olarak tedavi edilemese de ataklarının önlenebildiği ya da kontrol altına alınabildiği bir hastalıktır. Eğer kendinizde ya da çevrenizde bu tarz bir rahatsızlığı olduğunu düşündüğünüz bir insan varsa kesinlikle nöroloji uzmanına danışmanızda fayda vardır. Unutmayın ki; her şeyden önce gelen sağlığınızı korumak için erken teşhis önemlidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.