Diş Eti Kanaması Nedir? Neden Olur?
Dişler, ağız estetiğinin ve ağız sağlığının en belirgin göstergesidir. Diş eti kanaması ciddi ağız içi hastalıkları arasında sayılan diş eti iltihabının habercisi olabilir. Diş eti kanaması nedir? Neden olur? Nasıl tedavi edilmelidir?Diş eti kanaması dişlerin fırçalanması sırasında meydana geleceği gibi sert yiyeceklerin tüketimi sırasında da meydana gelmektedir. Etkili bir fırçalama işlemi yapılmaması, diş ipinin kullanılmaması ve ara yüz temizliğinin uygulanmamasına bağlı olarak dişlere bakteriler tutunur.
Diş fırçalama sırasında diş ve diş etlerinin uygun olarak fırçalanmaması sonucunda bakteri plakları oluşur. Bu bakteri plaklarının diş etlerinde enflamasyon meydana getirmesi sonucu ise diş eti kanamaları meydana gelir.
Diş Eti Kanaması Nedenleri
- Diş eti kanamalarının en önemli nedeni mikrobiyal diş plağıdır
- Şeker hastalığı
- Hamilelik
- Sigara
- Menapoz ve adet dönemleri
- Yanlış diş fırçalama teknikleri
- Kötü yapılmış dolgular ve köprüler
- İlaç kullanımı
- Lösemi
- Trombosit hastalığı gibi sistemik hastalıklar sayılabilir.
Diş Eti Kanamalarının Tedavisi
Diş eti kanamaları ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Böyle bir durumda öncelikle bir diş hekimi belirlemelisiniz. Çünkü diş eti kanamaları ilerleyen süreçlerde gingivitis denilen diş eti hastalığının ilerlemesine sebep olabilir. Bu aşamada diş etleri kırmızı renkli ve şiş bir görünüme sahipken daha da ilerlerse dişleri destekleyen kemiğe zarar verebilir.
Diş Eti Kanamasından Korunma Yolları
Sağlıklı bir diş eti açık pembe renkte, sık ve mat bir şekilde görünür. Üzerine oturduğu dişin kökünü sıkıca sarar. Ayrıca diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sırasında kanamaz ve ağızda sızlama yapmaz. Beraberinde ağız kokusu da olan diş eti kanamalarının önüne geçebilmek için günlük ağız temizliğini atlamamalıyız.
Dişleri düzenli olarak günde iki kez uygun bir fırça ve doğru bir teknikle fırçalamalıyız. Ayrıca diş ipi ve ara yüz fırçası kullanarak diş aralarının temizlenmesini sağlamalıyız. Beslenme sırasında şekerli ve dişe yapışan yiyecekler tüketilmemelidir. Altı ayda bir düzenli diş hekimine gidilerek diş muayenesi yaptırılmalıdır.
[…] olabilmesi için diş etlerinin sağlıklı olması zorunludur. Önemsiz gibi algılanan diş eti kanaması mutlaka ciddiye alınmalıdır. Diş eti kanaması nasıl tedavi edilir? Ne iyi […]