Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısı birçok insanın günlük olarak baş etmeye çalıştığı bir durumdur. Bazıları sadece rahatsızlık verecek düzeyde olurken, bazı ağrıları ise dayanılmaz bir durumda olabilir ve günlük yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilir. Evde baş ağrısı nasıl tedavi edilir? Baş Ağrısına ne iyi gelir?
Baş ağrılarının en çok rastlanılan örneği gerilim tipi olanıdır. Bunun yanında küme baş ağrıları vardır ve ağrının gruplar halinde saplanmasıyla anlaşılır. Ayrıca migren baş ağrısı da uzun süren ve çok şiddetli bir baş ağrısı tipidir. Birçok ilaç baş ağrısı semptomlarını hafifletmeyi hedeflese de, ağrı kesici ilaçların vücuda yan etkileri ciddi ölçüdedir.
Doğal Baş Ağrısı Tedavileri
Çoğu insan günümüzde ağrı kesici kullanmaktan çekinir ve ağrıyla destek almadan baş etmeye çalışır. Bu yüzden baş ağrısı doğal tedavi yöntemleri ise etkili, pratik ve yan etkisiz yapısıyla daha çok tercih edilebilir.
Su İçin
Gün içinde yetersiz su alımı vücutta baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre kronik yeterli düzeyde su içmeme durumu, gerilim tipi ve migren baş ağrılarının ortak nedeni olabilir.
Ayrıca içme suyunun bireydeki baş ağrılının semptomlarını rahatlattığı da yapılan çalışmalarda görülmüştür. Ayrıca susuz kalmak konsantrasyon bozukluğu ve gerginliğe neden olabilir ve bu da ağrının şiddetini arttırabilir. Bu nedenle gün boyunca yeterince su içmeye ve su açısından zengin olan sebze ve meyveleri tüketmeye dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kahve veya Kafeinli Çay İçin
Kahve veya kafeinli çay gibi kafein içerikli içecekler ağrıyı rahatlatmakta işe yarayabilir. Kafein ruh halini dengeler ve sakinleşmeye yardımcı olur. Ayrıca kan damlarını daraltarak uyanıklık durumu yaratır. Tüm bunlar baş ağrısı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve ağrıyı hafifletebilir.
Ayrıca kan dolaşımını hızlandırdığı için alınan ağrı kesicilerin vücutta daha hızlı bir şekilde etkin olmasına yardımcı olur. Düzenli bir şekilde kafein alan insanların aniden alımı kesmesi durumunda, kafein eksikliği nedeniyle baş ağrısı yarattığı da görülmektedir. Bu yüzden sık sık baş ağrısı çeken kişiler mutlaka kafein alımlarını kontrol etmelidir.
Güçlü Kokulardan Kaçının
Parfüm, duman ve temizlik malzemeleri gibi güçlü ve keskin kokulara sahip maddeler baş ağrılarını tetikleyebilir. Baş ağrısına neden olabilecekleri gibi var olan bir baş ağrısının derecesini de ciddi ölçüde arttırabilirler. Özellikle kokuya aşırı duyarlılık, migren hastalarında sıklıkla görülen bir durumdur.
Bu nedenle parfüm, sigara dumanı, çamaşır suyu gibi keskin kokulara sahip temiz malzemeleri ve karanfil gibi güçlü kokulu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Böyle kokuları içeren ortamlardan uzak durulmalı ve evler sık sık havalandırılmalıdır.
Zencefil Çayı İçin
Taze zencefil kökü antioksidan maddeler de dahil olmak üzere birçok yararlı maddeler içerir. Kronik migrene sahip olan hastalarla yapılan bir çalışmada, taze zencefil tozunun bağ ağrısı üzerinde en az bir ağrı kesici ilaç kadar etkili olduğu görülmüştür.
Ayrıca zencefil tozu mide bulantısı ve kusma gibi baş ağrısı semptomlarını azaltarak hastalığın daha hafif geçirilmesinde yardımcı olur. Zencefil tozu kapsül şeklinde eczanelerden temin edilebilir ya da taze zencefilim kökü rendelenerek kuvvetli bir çay yapılabilir.
Fiziksel Aktiviteyi Arttırın
Baş ağrısı sıklığını azaltmak ve semptomları hafifletmek için en basit ve sağlıklı yol egzersiz yapmaktır. Haftada en az üç kez yapılacak fiziksel aktivite vücudu güçlendireceği gibi, baş ağrısı ve türevi ağrılar üzerinde de olumlu etki yaratabilir.
Ek olarak düşük seviyede yapılacak egzersizler vücuttaki stres ve gerginlik üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Böylece artan baş ağrılarının önüne geçmek için de birebirdir. Fiziksel aktivite seviyesini arttırmanın birçok yolu vardır. Bunlardan en basiti ise atılan adım sayısını takip etmek ve günden güne daha çok ve tempolu adımlara geçmektir. Ayrıca yüzme, koşu, bisiklet sürme ve doğa yürüyüşü gibi türlü türlü aktiviteler de tercih edilebilir.
Yoga ile Rahatlayabilirsiniz
Yoga yapmak stresi azaltmak, vücut esnekliğini arttırmak, ağrıları hafifletmek ve genel olarak yaşam kalitesini arttırmak için en uygun yoldur. Ayrıca yoga yapmak baş ağrısı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Yapılan bir araştırmaya göre, düzenli yoga yapmaya başlayan migren hastalarının baş ağrısı yoğunluğu ve sıklığı ciddi ölçüde azalmaktadır. Başka bir çalışma ise üç ay boyunca yoga yapan kişilerde, baş ağrısı sıklığı, şiddeti ve diğer semptomlarda kayda değer bir azalma olduğunu göstermektedir.
Tüketilen Besinlere Dikkat!
Beslenme düzenine dikkat etmek ve uygun bir diyet düzeni baş ağrılarını önlemek için hayati önem taşır. Baş ağrısı tetikleyici olarak bilinen yiyecek ve içecekler arasında ise;
- Sosis, sucuk, salam, pastırma gibi nitrat içeren şarküteri ürünleri
- Çikolata
- Çedar, parmesan, beyaz peynir gibi doğal olarak tiremin içeren peynirler
- Başlıca kırmızı şarap olmak üzere alkol
- Lezzet arttırıcı olarak monosodyum glutamat içeren paketli gıdalar
- Dondurma, milkshake, buzlu çay gibi çok soğuk yiyecek ve içecekler
- İşlenmiş hemen hemen tüm gıdalar
- Salamura gıdalar
- Fasulye çeşitleri
- Kurutulmuş meyve ve sebze