Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Mevsim geçişlerinin, soğuyan havaların, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıkları sebepli rahatsızlıkların en tatsız yanı, burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Nasıl tedavi edilmelidir? Evde tedavi yöntemleri…Yaşattığı sıkıntılar nedeniyle hayat kalitemizi etkilediğini söylemek mümkün örneğin uykularımız bozulur, yürüyüş tempomuz etkilenir, yemeklerden tat almaz oluruz, kokuları ayırt edemeyiz, ağzımız açık hareket etmek zorunda kalırız vb.
Nefes alıp verebilmek sağlıklı yaşam için oldukça kıymetlidir. Koku almak, dışarıdan alınan havayı süzmek, temizlemek ve ısıtmak, orta kulak kısmının havalanmasına yardım etmek gibi önemli fonksiyonları olan burun ile nefes almak sağlıklıdır. Çünkü akciğerlerimiz için solunan havayı burun temizler, toz ve bakterilerden arındırır. Eğer burnumuz tıkalıysa ve ağızdan hava alıyorsak, hava temizlenmeden, bakteri ve tozdan arınmadan akciğerlerimize ulaşır ve bu sağlıksızdır.
Bizim için çok da konforlu olmayan burnumuzun tıkalı olduğu bu dönemin üstesinden gelmemiz, rahat nefes alabilmemizi sağlamak için bazı çözüm yolları bulunmaktadır.
Burun tıkanıklığını Geçiren Yöntemler
- Bir bardak suyun içine bir tatlı kaşığı tuz ilave ederek karıştıralım ve karışımı burnumuza çekelim. Günde 4 defa uygulayabileceğimiz bu kolay yöntem burun tıkanıklığına çözüm olabilir.
- Burun tıkanıklığı sebebiyle uyumak zorlaşır ayrıca rahat nefes alınamadığı için horlama da görülmektedir. Yatmadan önce buruna su çekerek burnu temizlemek ve başın altına iki yastık desteğiyle nefes alış verişini kolaylaştırmak rahatlatıcı çözüm olmaktadır.
- Uyunacak ya da istirahat edilecek odanın nemli olması da burun tıkanıklığına iyi gelecektir.
- İnce bir havluyu ılık suya batırarak hazırlanacak sıcak havluyla alına ve buruna yapılacak uygulama, sinüsleri rahatlatır; burun deliklerindeki iltihabı azaltabilir.
- Nane şekeri ya da naneli sakızlar yine burun tıkanıklığını rahatlatmak için yardımcı olabilir.
- Burun tıkanıklığı yaşadığımız zamanlarda sigara içilen ortamlardan uzak durmalıyız.
- Süt vücutta mukus üretimini arttıracağı için, burun tıkanıklığı yaşadığımız dönemde süt tüketimini azaltmak iyi olacaktır.
- Sarımsak soğuk algınlığına, gribe, burun tıkanıklığına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Çünkü sarımsak anti bakteriyel ve anti fungal bir bitkidir. Çiğ tüketebileceğimiz gibi sebze yemekleri, makarna ya da salatalarımıza ilave ederek de bu bitkiden faydalanabiliriz.
Burun Tıkanıklığı İçin Şifalı Tedaviler
- Sarımsak buharı solumaktabir çözüm olabilir. Birkaç küçük diş sarımsağı rendeleyip bir cezveye koyalım, üzerine bir bardak su ilave edelim ve birlikte kaynatalım. Çıkan buharı solumak burun tıkanıklığına iyi gelecektir.
- Nane yağı ferahlatıcı ve burun tıkanıklığını rahatlatıcı etkisi olan bir yağdır. Beş litre suyu bir tencerede kaynatalım ve içine 2-3 damla nane yağı, birkaç damla okaliptüs yağı ve vicks ilave edelim. Başımızın üzerini bir havlu ile kapatıp, tencereden yükselen buharı 6-7 dakika boyunca soluyalım. Bunu günde iki ya da üç kez uygulayabiliriz; nitekim nane yağı burnu nemlendirerek, okaliptüs yağı mukus oluşumunu gevşeterek burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. Ancak yüksek tansiyon hastaları, kalp hastaları, hamileler ve çocuklar için bu çözüm yolu tavsiye edilmez.
- Bir bardak ılık suyun içine bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal ilave ederek hazırlayacağımız karışımı günde iki kez tüketirsek burundaki mukus tabakanın incelmesini sağlayabilir, böylece bakteri ve virüsleri uzaklaştırabiliriz.
- Cezvede iki bardak su kaynatın ve içine iki tatlı kaşığı toz zencefil ilave edin. Tercihe bağlı olarak taze kök zencefil de kullanılabilir. Kök zencefil tercih edilirse bıçakla dilimlediğiniz kök zencefilden bir avuç içi miktarını iki bardak kaynattığınız suya ilave edin. 10 dakika boyunca demlendirdikten sonra süzüp için. Hazırladığınız zencefil çayı da burun tıkanıklığına iyi gelecektir.
- Bir bardak suyu kaynatın ve içine bir tutam lavanta çiçeği ilave edin. 10 dakika demlendirin ve ılınması için bekleyin. Ilık haldeki lavanta çiçeği çayını burnunuza çekin, bunu birkaç saat arayla tekrarlayın. Burun tıkanıklığını rahatlatacaktır.
- Bal ve limon ilave ederek papatya çayı ve yeşil çay tüketmekte burnunuzda rahatlama sağlayacaktır.
Masaj uygulamaları ile nefes alışverişiniz rahatlayacak
- Kaşların ortasına, burnun üst kısmına işaret parmağı ile 2-3 dakika boyunca hafifçe bastırın. Sonra işaret parmaklarıyla burnun yan tarafı ve yanak kısmının arasına 2-3 dakika boyunca hafifçe bastırın. Buruna yapacağımız bu hafif masaj uygulamaları tıkanıklığı rahatlatıcı bir etki yaratacaktır.
- Bir cezveye hardal yağı ve zeytinyağı ekleyin. Hardal yağı yerine nane yağı da kullanılabilir. Cezvede ısıtılan bu yağlar ılındıktan sonra kaşların üst kısmına ve burun çevresine sürülerek masajla ve 20 saniye basınç uygulayarak nefes almamızı rahatlatabiliriz.