Burkulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?

Burkulma, egzersiz yaparken veya başka herhangi bir sebeple eklem yüzeylerinin ayrılmasıyla meydana gelebilecek olan sakatlıktır. Bağlar, bir kemiği diğer kemiğe bağlayan, eklemleri yerinde tutan bantlardır. Burkulma da, bir bağ yaralanmasıdır ve vücutta bulunan herhangi bir eklemde meydana gelebilir.

Burkulma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burkulmalar için doktordan önce tedavinizi kendiniz yapabilirsiniz. Eğer 1 gün içinde acı ve varsa şişlik azalmazsa doktora görünmenizde yarar var.

Soğuk Kompres

Burkulma tedavisi için soğuk kompres

Derhal soğuk uygulama yapılır. Ardından kompresyon bandajı uygulaması yapılması gerekir. Bandaj yapılmasındaki amaç, eklemin etrafında oluşabilecek olan şişmeyi ve iç kanamayı önlemektir. Şişmeye ve kanamaya maruz kalan eklemde hareket kaybı meydana gelir ki, bu durum beraberinde kuvvet kaybı da meydana getirebileceğinden dolayı, meydan vermeden tespit ve bandajlama yapılmalıdır.

Yükseğe Kaldırın

Burkulmaya maruz kalan eklem kalp seviyesinin üzerinde tutularak elevasyon uygulanır ve dinlendirilir.

Sarın

Bandaj ya da temiz bir bez yardımıyla bölgeyi sıkıca hareket etmeyecek şekilde sarın.

Burkulma Tedavisi - Bandajlama

Ağrı Kesici İlaçlar

Uyurken ya da günlük hayatı zorlaştırdığı durumlarda ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlara başvurabilirsiniz. Günde 2 taneyi geçmemelidir.

Son Çare: Uzman Tedavisi

Herhangi bir sağlık merkezine başvurarak tıbbi destek alınmalıdır. Doktor, eğer durum çok kötü değilse merhem tedavisi uygulayacaktır.

Belirtiler Nelerdir?

Belirtileri; şiddetli ağrı, deri yüzeyinde kızarıklık, deride renk değişikliği ve morarma, hareketin kısıtlanması ve şişlik gibi durumlardır.

Burkulma Çeşitleri

Çoğu zaman bölgesel birçok yapının zarar görmesi ile sonuçlanmaktadır. Daha çok ayak bileği ve el bileğinde sıklıkla meydana gelebilir.

Burkulmalar, 1. derece hafif, 2. derece orta ve 3. derece ileri olmak üzere üç gruba ayrılır.

Birinci Derece

Eklemde meydana gelen hafif hasarlardır. Bağların aşırı gerginlik nedeniyle esnemesi ile ortaya çıkar. Gözle görülür bir şişlik vardır ancak, kişi buna rağmen eklem üzerine ağırlık verebilir.

İkinci Derece

Orta derede yaralanma vardır ve bağların bir kısmı yırtılmaya maruz kalmıştır. Eklem kontrolü zorlaşır, şişlik meydana gelir, kişi hafifçe ağırlık verebilmektedir.

Üçüncü Derece

Ağır bir sakatlık durumudur. Birden fazla bağın yırtılması söz konusudur. Eklemde dayanıksızlık ve dengesizlik meydana gelir. Eklemin rehabilitasyonu uygun bir şekilde tamamlanmazsa, kronikleşme meydana gelebilir.

Burkulmalarda erken teşhis, doğru müdahale, rehabilitasyon süreci ve güçlendirme çok büyük bir öneme sahiptir. Mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat edilerek, doktorun önerileri alınmalı ve önerilen tedavi eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır.

Özellikle de sporcularda meydana gelen burkulmalarda, tekrar spor yapılabilmesi için gerekli olan süre dinlenmeye ve sonrasında da belirli bir süre koruyucu malzemeler kullanmaya özen gösterilmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.