Buhar Terapisinin Faydaları

Buhar terapisi, sağlıklı yaşam için yapabileceğiniz en faydalı şeylerin başında geliyor. Buhar banyosu adını da verdiğimiz bu tedavi ile vücudunuza ve sağlığınıza onlarca fayda sağlayabilirsiniz.

Eski Mısır uygarlığından günümüze kadar uzanan hamamlar ile insanlar buhardan hep yararlanmıştır. Uzmanların halen önerdiği buhar terapisi sayesinde başta solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir.

Buhar Terapisi Nasıl Yapılır?

Buhar terapisi yapmak için iki seçeneğiniz var.

  1. Odayı ya da banyoyu buhar ile doldurmak;
    Bu yöntemde bulunduğunuz ortamı buhar ile doldurarak tedaviden yararlanabilirsiniz.
  2. Sıcak su kabı
    Sıcak su dolu bir kabın üzerine eğilerek buhara daha yakından temas edebilirsiniz. Her iki seçenekte de buhar sayesinde solunum yolunuz akciğere kadar nemlenecek ve yumuşayacaktır. İsteğe göre doğal bitki yağları ya da çiçekler de suyun içine atılabilir.

Buhar Terapisinin İnanılmaz Faydaları

Yüzyıllardır insanların birçok rahatsızlığında yardımına koşan buhar terapisini kullanmaya keyifle devam edebilirsiniz. İşte buhar terapisinin inanılmaz yararları:

1- Nefes Almayı Kolaylaştırır

Buhar terapisinin solunum yollarına faydaları nelerdir?

Soğuk algınlığı, grip, bronşit, sinüs tıkanıklığı, astım, sinüzit ve farklı alerjilerden dolayı solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için buhar tedavisinden yararlanabilirsiniz.

Burun ve boğaz yoluyla buhar soluduğunuzda akciğerlere ılık ve nemli hava girer ve bu sayede sinüslerin açılması, rahatlaması sağlanır.

Nem, ayrıca burun tıkanıklığının giderilmesini ve sümüğün atılmasını sağlar. Hapşurmayı durdurur.

Buhar soluduğunuzda tahriş olan solunum yolunu nemlendirir ve tedavisine yardımcı olursunuz.

2- Baş Ağrısını Hafifletir

Buhar tedavisinin baş ağrısına faydaları nelerdir?

Bu terapi ile sinüsleri rahatlatabilir ve burun tıkanıklığınızı açabilirsiniz. Böylece daha rahat nefes alır ve beyninize daha fazla oksijen gönderirsiniz.

3- Stresi Azaltır

Buhar terapisi stresi azaltır

Stres, beynin mantıklı kararlar vermesiniz ve vücudun doğru hamleler yapmasını engelleyen en büyük unsurlardan biridir. Stres altındayken doğru tercihlerde bulunmanız güçleşir. Sağlıklı nefes alarak beyninizi arındırabilirsiniz.

Buhar terapisi ile vücudunuzu stresten arındırır ve rahatlatabilirsiniz. Buhar, vücutta endorfin salgılanmasını tetikler.

Ayrıca buhar sıcaklığı ile kaslarınız gevşer ve kan dolaşımınız düzenlenir.

4- Vücuttan Toksinleri Atar

Buhar tedavisiyle toksinleri atabilirsiniz

Toksinler, vücutta birikerek bağışıklık sistemini zayıflatmanın yanında sindirim metabolizmasının da düzenli çalışmasını engeller.

Buhar banyosu ile vücutta toplanan toksinleri atabilir ve sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz. Günde 15 dakika buhar banyosu yaparak toksinleri atacak kadar terleyebilirsiniz. Toksinlerle birlikte diğer zararlı yapılar da ter yoluyla vücuttan atılır.

5- Kas Ağrılarını Dindirir

Buhar terapisi kasları rahatlatır

Kas sertleşmesini ve ağrıları azaltmaya yardımcı olan buhar terapisini tavsiye ediyoruz. Egzersiz ve spor sonunda uzmanlar her zaman buhar banyosuna başvurur. Bunun sebebi kasların yavaş ve sağlıklı şekilde soğuyarak toparlanmasına yardımcı olmasıdır.

Egzersiz yaptıktan sonra kaslarda metabolik atıklar oluşur ve bununla birlikte kaslarda ağrılar meydana gelir. Buhar banyosu sayesinde bu atıklardan arınır ve kas kramplarına yol açmasını engellersiniz.

Ayrıca buhar bonyosu kan damarlarını rahatlatarak genişletir ve dolaşımı hızlandırır.

6- Buharın Cilt ve Saçlara Faydaları

Buhar terapisinin cilt ve saçlara faydaları nelerdir?

Haftada bir yapacağınız buhar terapisi ile daha güzel bir cilde sahip olabilirsiniz. Cilt gözeneklerinde biriken ölü cilt hücrelerini, bakterileri ve kirleri buhar yardımıyla cildinizden atabilirsiniz. Böylece ciltte oluşabilecek sivilce, siyah nokta ve aknelerden korunmuş olur, oluşumunu engellersiniz.

Sıcak buhar ciltteki kan dolaşımını hızlandırır ve cildin daha sağlıklı, parlak görünümüne katkı sağlar.

Tıpkı cilde olan faydaları gibi saçlar için de buhar terapisi oldukça önemlidir. Saç ve saç derisini besler, zararlı bakterilerden arındırır.

Dikkat etmeniz gerekenler

  • Bir kaba sıcak su koyduktan sonra buhar terapisi yapabilirsiniz, fakat kasenin sabit ve sağlam bir yerde durduğuna emin olun. Üstünüze dökmemek için dikkat edin.
  • Buhar odasındayken ortam sıcaklığının 45 dereceden fazla olmamasına dikkat edin.
  • Buhar odasına girmeden önce bol su için.
  • Buhar odasında 15 dakikadan fazla kalmayın. Buhara uzun süre maruz kalmak susuzluğa, kalp çarpıntısına ve bulantıya sebep olur.
  • Buhar odasındayken uyku ya da sersemlik hali oluşursa hemen çıkmalısınız. 1 bardak ılık su içerek uzanıp dinlenmeli ve vücudun normal ısısına dönmesini bekleyin.
  • Fazla kalabalık hamam ve saunalardan kaçının. Böyle yerlerde ısının da müsait olmasıyla birlikte bakteriler kolaylıkla oluşabilir ve yayılabilirler.

Uyarılar:

  • Hamile kadınlar, hipertansiyon rahatsızlığı olan kişiler ve çocuklar için uygun değildir.
  • Yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı, kalp hastalığı, diyabet ve diğer sağlık sorunları olan kişiler buhar terapisi yapmadan önce doktordan bilgi almalıdır.
  • Alkol tüketiminden ve fazla yemek yedikten sonra buhar tedavisi yapmanız önerilmez.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.