Pet Şişeler Hangi Hastalıklara Neden Oluyor?

Yapılan son araştırmalar elimizden düşürmediğimiz ve hayatımızda önemli bir yeri olan pet şişelerin aslında sağlığımızı tehdit eden unsurlar olduğunu gösterdi.

Hatta bazı Avrupa ülkelerinde pet şişe satışı da engellenmeye başlandı. İçeriğinde BPA maddesi bulunan plastik ürünlerden biri olan pet şişeler tehlike saçtığı için pek çok ülkede yasaklandı.

Pet şişenin sebep olduğu rahatsızlıklar:

  • Östrojen hormonlarını taklit eden BPA maddesi nedeniyle özellikle erkeklerde pet şişe kullanımına bağlı olarak hormon dengesizlikleri ve bozulmaları meydana gelebiliyor.
  • Bazı erkeklerde sperm sayısında yüksek oranda azalmaya neden oluyor.
  • Büyüme hormonları üstünde de olumsuz etkisi söz konusu olduğu için özellikle çocukların erken ergenliğe girmesine neden olabiliyor.
  • Meme kanseri riskini çoğaltıyor.
  • BPA maddesi nedeniyle kadınlarda ve erkeklerde kısırlaşma sorununa sebebiyet veriyor.
  • Pet şişe kullanımına bağlı olarak kalp hastalıklarında artış görülürken, şeker ve kanser hastalıklarının oluşumunu da artırıyor.

Pet şişeler zararlı mı?

Pet şişelerin zararları nelerdir?

Sağlığa zararları yüzünden pet şişe yerine en sağlıklı ürünlerden olan cam şişe kullanımını öneren uzmanlar her yeni araştırmada pet şişelerin farklı tehlikelerin ortaya çıktığına da vurgu yapıyorlar. Maliyetinin ucuz olması yüzünden içeceklerde ve gıdalarda bolca kullanılan plastik şişe ve ambalajlar sağlığa zararlı pek çok parlatıcı ve renklendirici madde ihtiva ediyor. Petrol artıklarından oluşan hammaddesinin yanı sıra, sayısız kimsayal madde içermesi ile insan sağlığı üzerinde çok ciddi sorunlara neden oluyor. Özellikle asitli içeceklerin eritici özelliği yüzünden pet şişelerdeki kimyasal maddeler içeceklerin özüne geçiyor. Bu geçiş genellikle yaz mevsiminde yüksek güneşte depolanma işlemi yapıldığında meydana geliyor. 50 ile 70 derece arasında pet şişelerdeki kimyasal maddeler ayrışarak içeceklere çok daha kolay karışıyor. Bu maddeler kanserojen içeriklere sahip olduğu için plastik şişenin içindeki içeceklere geçtikten sonra soğutulsa dahi varlıklarını sürdürüyor ve kanserojen etkilerinde bir azalma da söz konusu olmuyor.

Bu kimyasallardan korunmak için:

  • Hamile bayanlar pet şişeli içeceklerden uzak durmalıdır. Aynı şekilde 60 yaş üzeri kişiler de hem pet şişe, hem de plastik kaplardaki yiyecek ve içecekleri tüketmemeye özen göstermeliler.
  • Özellikle içine kahve veya çay gibi sıcak içecek konulan plastik bardak ve karıştırıcıları günlük hayattan çıkarmak gerekiyor.
  • Süt, ayran veya meyve suyu gibi içeceklerde mümkün olduğunca cam şişede ambalajlanmış olanlar tercih edilmelidir.
Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.