Omuz Çıkması ve Tevadisi
İnsanlar spor yaparken veya bir kaza meydana geldiği zaman omuz çıkması problemiyle karşılaşabiliyor. Genellikle 18 ve 30 yaş arası gençlerde ve sporcularda omuz çıkığı sürekli olarak tekrarlanabiliyor. Her yıl 100.000 kişiden 12 kişi omuz çıkığı sebebiyle hastaneye gidiyor.
Kollar en fazla kullanılan eklemler olarak bilinir. Omuzlar da kollarla gövdemiz arasında birleşim yeridir. Burada bulunan yumuşak dokuların esnekliği sırasında veya fırlatma hareketinden sonra omuz da çıkma durumları meydana gelir. İlk omuz çıkığı genellikle büyük bir travma görmüş kişilerde meydana gelir.
Gerekli tedaviyi görmeyen insanlarda ise omuz çıkığı tekrarlayarak kendini gösterir. Omuz çıkıklığı üst koldaki kemikle omuzun birleştiği yerin çıkması sonucu oluşur. Sert bir darbe sonucunda o bölgede ağrı veya şişme gibi bir durumla karşılaşırsanız acil olarak doktora görünmeniz de fayda var.
Bir kere o bölgede çıkık meydana geldiğinde, zamanla herhangi bir darbe sonucunda tekrar çıkma ihtimali olabilir. Bilindiği üzere beklenilmesi halinde daha büyük sorunlara meydan olacağından acı hissedildiği anda hastaneye gitmelisiniz.
Omuz Çıkığı Belirtileri
Omuz, çok güçlü kas ve yumuşak dokulardan oluştuğu için çok sık meydana gelen düşme ve çarpma gibi travmalar sonucunda çıkık meydana gelebilir. Zorlanma esnasında dokular yırtılıyor ve eklemler yuvadan çıkmış oluyor. Ciddi anlamda şekil bozukluğu ve ağrı meydana geliyor. Omzu yerinde tutan bir yapı, omuz ilk defa çıktığı zaman zarar görebiliyor. Yerinde durması da bu sebeple zorlaşmış oluyor. Gençlerde çıkan omuzun tekrarlanma oranı daha fazladır. Omuz çıkmasının bazı belirtileri;
- Kolu yukarıya doğru hareket ettirirken ağrı,
- Çıkık olan bölgede morarma olması,
- Bölgede şişme ve yanma hissi,
- Kolu kullanamama,
- Omuzda güçsüzlük olması,
- Omuzu hareket ettirirken takılma veya sürtünme meydana gelmesi gibi problemler omuz çıkığının belirtileri arasındadır.
Omuz Çıkığı Tedavisi
Omuz eklemi çıkma sonucunda doktorlar tarafından farklı tedavi yöntemi uygulanabilir. Her doktorun meydana gelen çıkığa göre belirli bir tedavi yöntemi vardır. Evde bu gibi durumları tedavi etmek doğru değildir. Ciddi bir sağlık problemine neden olacağından omuz çıkığı durumunda mutlaka gereken tedavinin doktorlarca uygulanması gerekir. Bu tedavi yolları;
- Ameliyat,
- Kapalı redüksiyon,
- Fizik tedavi,
- İlaçlar
- İmmobilizasyon
Omuz Çıkığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Omuz çıkığı genellikle ameliyatsız tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Fakat ileri düzeyde ne yazık ki ameliyat gerekebilir. Çıkan omuz tekrarlayınca çevresindeki tahribat işlemi de artmış oluyor. Çıkık tekrarlandığı sırada mutlaka bir ortopediste görünmek gerekir. Bu gibi durumlarda ameliyat son çaredir. Hasarın derecesine göre genellikle ameliyat tipi de değişiklik gösterir. Tekrarlayan omuz çıkıklarında kapalı ameliyat seçeneği mevcuttur. Bu ameliyat tipinde eklem çıkığı kamera yardımıyla görüntülenir. Omuz eklemi çevresinden delikler açılarak müdahale edilir. Bu durumda cerrah omuz içerisindeki şekil bozukluğunu da gidermiş oluyor.
Ameliyat Sonrasında
Ameliyat kaslara genellikle çok az zarar verir. Az ağrı olması durumunda hastanede kalma süresi de azalır. Bazı hastalar aynı gün taburcu edilirken bazıları ise bir veya iki gece kalabiliyor. Ameliyat işleminden sonra ilk günden itibaren kişiye egzersiz programı verilir.
Genellikle doktorlar 3 hafta boyunca omuz askısı kullanımı önerir. Daha sonra ise fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına başlanır. Üçüncü aya girdikten sonra hasta bütün hareketleri rahatlıkla yapmaya başlayacak duruma gelir. Omuz çıkığı işleminin tekrarlanmaması için en az 1 yıl dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerekir.