Neden İdrar Kaçırılır?
İdrar kaçırma sorunu özellikle kadınlarda 30’lu yaşlardan sonra görülmeye başlıyor. Yapılan araştırmalar da bunu kanıtlar nitelikte. İdrar kaçırma sorununun belirtilerini hisseden kadınların vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeleri gerekir. İdrar kaçırma sorunu ancak bir uzman hekimin muayenesi ile belirlenebilir.
İdrar kaçırma problemi kadınların psikolojisi üzerinde son derece olumsuz etkilere sahiptir. Bu sorunu dile getirmek bile kadınların utanmasına, çekinmesine neden olmaktadır. Bu nedenle; bu rahatsızlık hastalar tarafından çoğu zaman yok sayılır. Bu yanlış bir davranıştır. İdrar kaçırma sorunu için bir ürologa gidilmelidir. Ürolog, muayene sonrası gereken birtakım testleri uygular. Bu testler sayesinde sorununun kaynağı bulunur. Uygulanacak tedaviye de uzman karar verecektir. Tedavi süreci uzmanın gözetiminde ve kontrolü altında gerçekleşir. Bunun dışında kimse kendi kararlarıyla bir tedavi uygulamamalıdır.
İdrar kaçırma sorunu özellikle belli yaşlarda sıklıkla görülmektedir. Kadınlar, bu sorunu yaşadıklarını itiraf edemezler. Bazen de bu sorunu inkar ederler. Zira, idrar kaçırma sorunu psikolojiyi olumsuz etkilemektedir.
İdrar Kaçırmanın Sebepleri
İdrar kaçırma sorununun kaynağı çeşitlilik gösterir. İdrar kaçırma sorununun kaynağı ciddi bir rahatsızlık olabileceği gibi basit bir nedenden dolayı da kaynaklanıyor olabilir. Kabızlık, aşırı sıvı tüketimi, idrar yolu enfeksiyonu ve bazı ilaçların kullanımı idrar kaçırma sorununa yol açabilir. Bunların yanı sıra; kalıtımsal, hamilelik, zorlu doğum, aşırı kilo, Parkinson, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklar da idrar kaçırma sorununa yol açabilir. Bu nedenle; öncelikle hastanın idrar kaçırma sorununun kaynağının tespit edilmesi gerekir. Kaynak tespit edildikten sonra gerekli tedavi yöntemi uygulanabilir.
İdrar Kaçırma Ne Zaman Başlar?
Genel olarak 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Ancak; 40 yaş ve üstü bayanlarda yüzde 60-70 üzerinde görülebilmektedir. Bu sağlık sorunu genelde yaşa bağlanıyor. Bir başka deyişle; yaşlılığın doğal bir parçası olarak kabul ediliyor. Ancak; bu sorunun tedavi edilebilir olduğu unutulmamalıdır. Özellikle ağır kaldırınca, gülündüğünde, öksürüldüğünde, hapşırık anlarında ıkınma durumlarında idrar kaçırmaları yaşanmaktadır.
İdrar Kaçırma Sorununa İlaç Tedavisi Mümkün Mü?
Hiperaktif mesaneli insanların idrar kaçıracakmış gibi hissine kapılmaları doğaldır. Hiperaktif mesaneli insanların idrar keseleri 200-300 cc idrar ile dolduğunda hemen boşaltma ihtiyacı hissederler. Bu tür insanlar için ilaç tedavisi mümkündür.
İdrar Kaçırma Tedavisi
Östrojen Kremler; menopoz dönemindeki kadınlara vagen yoluyla mesane altına uygulanan bir hormondur. Bölgedeki kan akışını artırır ve idrar tutan kas dokusunu geliştirir.
Biofeedback ve Fonksiyonel Elektriksel Uyarılma; problar yoluyla kaslar ve pelvik sinirler uyarılıp kas kuvveti artışı sağlanır. Böylece idrar kaçırma problemi ameliyat olmadan önlenmiş olur.
Temiz Aralıklı Katetrizasyon Yöntemi; Taşma tipi idrar kaçırma durumlarında kullanılır.İnce ve temiz bir sondayla hasta kendi idrarını boşaltır.
Pelvik Taban Kaslarının Güçlendirilmesi Amacıyla Uygulanan Kegel Egzersizleri; bu egzersizler idrar kanalı ve mesane arasındaki kanala destek olan kasları güçlendirir, idrar kaçırma sorununu tamamen düzeltebilir.
Ağız Yoluyla Alınan İlaçlar; antikolinerjik denilen ilaçlardır. Bu ilaçlar, özellikle urge tip idrar kaçırması olanlar için uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu ilaçlar idrar torbasının aşırı uyarılmasını azaltır. Dolayısıyla daha sık idrara çıkmayı ve idrar kaçırma sorununu tedavi eder.
Hangi Durumlar Ameliyat Gerektirir?
Karın içi basıncını arttıran durumlarda ameliyat gerekli olabilir. Bu ameliyat, idrar kesesinin sarkmasını engelleyecek yukarı doğru toparlanmasını sağlayacak operasyonlardır. Bu operasyonlara askı ameliyatları da denmektedir. Bu vajinadan yapılan karın ön duvarında kesik olmadan yapılan bir operasyondur.