Kaşıntıya ne iyi gelir?

Kaşıntı, günlük yaşamı berbat edebilecek küçük ama etkili bir rahatsızlıktır. Zamanında müdahale edilmezse derinize de zarar vermenize sebep olur. Peki kaşıntıya ne iyi gelir? Kaşıntı için ilaç tarifleri…

Kaşıntı, tahriş eden maddelere karşı vücudun savunma biçimidir. Uzun kaşımalar sonucunda derinize de zarar verebileceğiniz bu rahatsız durumu başlangıçta önlemek en iyisi olacaktır.

Farklı durumlarda kendiliğinden ya da bir bir uyarıcı etkisiyle kaşıntı meydana gelir.

Kaşıntı Neden Olur?

  1. Alerjik Reaksiyonlar:  alerjik reaksiyona çeşitli gıdalar, kozmetik ürünler, ilaçlar, farklı canlıların ısırması ya da sokması veya daha önce tecrübe etmediğiniz dokuların cildinize değmesi sebep olabilir.
  2. Kuru Cilt: genellikle kaşıntının başlıca nedeni kuru ve çatlak deridir. Bu hastalığa Kserosis adı verilir. Ciltteki kuruluk; çok soğuk ya da sıcak hava temâsı (klimalar veya ısıtıcıları uzun süre kullanmak suretiyle), sert temizlik ürünleri ve sabunlar bu durumu doğurabilir.
  3. Deri Hastalıkları: Bölgesel kaşıntılar yaşayanların genel olarak egzama, sedef, uyuz, kurdeşen, suçiçeği ya da bit rahatsızlıklarına sahip olduğu görülür. Bazı durumlarda döküntü ya da iltihaplı kabartılar da meydana gelir.
  4. İç Hastalıklar: Kimi hastalıklar ile birlikte kaşıntılar da yaşanabilir. Bu hastalıklar; tiroit bozukluğu, diyabet, böbrek yetmezliği, anemi, HIV/AIDS, lösemi ya da lenfoma olabilir.
  5. Gebelik: Bazı gebe kadınlar karın bölgesindeki kaşıntılardan söz eder. Bunun sebebi derinin gerilmesidir.

Kaşıntı sonucunda; etkilenen bölgede kızarıklık, çatlaklar ve pul pul dökülmeler meydana gelir.
Kaşıntı için ilaç tarifi

Kaşıntı Nasıl Önlenir?

İşlerinizi rahat yapmak ya da rahat rahat uyuyabilmek için şu önlemleri almanızı tavsiye ederiz.

  • Özellikle kış aylarında cildi nemli tutmak,
  • Güneşli havalarda dışarı çıkmadan önce doktor önerisinde alınan güneş kremini kullanmak
  • Alerjinizin olma ihtimali olan jeller, şampuanlar ve sabunları kullanmamak,
  • Ev yapımı cilt bakım ürünlerini tercih etmek,
  • Banyolarda çok sıcak su kullanmamak, kaynar sudan kaçınmak,
  • Evde zaman geçiriyorsanız nemlendirici kullanmak gibi önlemler alabilirsiniz.

Kaşıntı İçin Ev Yapımı İlaç

Kozmetik ya da kimyasal ürünleri derinize sürmek istemiyorsanız siz de birçok birey gibi kendi kaşıntı ilacınızı kendiniz hazırlamak isteyebilirsiniz. Ancak bu ilaçları 2 hafta kullandıktan sonra bile kaşıntınız geçmezse bir dermatoloğa başvurmalısınız.

kaşıntı ilacı

Karbonat Karışımı

Karbonat, kaşınan cildinizdeki asit dengesini sağlayarak kaşıntı hissini azaltır. Böcek ısırması ya da sokması, mikroptan dolayı tahriş olan cildinizi etkiyle onaracaktır.

Karbonat kürü tarifi:

  • 3 çay kaşığı karbonat
  • 1 çorba kaşığı su

Karbonat ve suyu karıştırarak bir macun elde edelim. Karışımı cildinizdeki kaşınan bölgeye dökün ve kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra 15-20 dakika cildinizde kalsın. Daha sonra suyla yıkayın.

Bu uygulamayı günde 5 kere tekrarlayabilirsiniz.

Karbonatın banyoda kullanımı:

İsterseniz bu uygulamayı banyo sırasında küvette de deneyebilirsiniz. 1 bardak karbonatı vücudunuzun batacağı kadar suya dökün ve karıştırın. Suyun içinde 10 dakika durun ve temiz su ile durulanın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.