Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri
Kemik sağlığının gerekli bileşenlerinden olan kalsiyum son derece önemli bir mineraldir. Vücutta hormon salgısını düzenlemek, kan basıncını düzenlemek ve sinir sinyallerinin sorunsuz yerine getirilmesini sağlamak gibi önemli görevleri de kalsiyum yapar.
Vücutta gereken miktarda kalsiyum bulunmadığı zaman belirli semptomlar meydana gelir. Sizlere bu semptomlardan bahsederek vücudunuzda kalsiyum eksikliği olup olmadığını teşhis etmenize yardım edeceğiz.
Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
1- Cilt Kuruluğu
Eğer vücutta hipokalsemi (kandaki kalsiyum eksikliği) ve kalsiyum eksikliği cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda cildinizde kuruluk ve genellikle pullu dökülmeler söz konusu olur. Kalsiyum eksikliği, egzama ve sedef hastalığının hızlı yayılmasına da sebep olabilmektedir.
2- Halsizlik ve Yorgunluk
Kalsiyum eksikliği, vücutta genel olarak fiziksel sağlığı olumsuz etkiler. Bununla birlikte sebepsiz yorgunluk, halsizlik ve uyuşukluk da görülür. Ayrıca enerji eksikliği ve durgunluk da yaygın semptomlardandır.
3- Uykusuzluk
Eğer uyuyup dinlenemiyor, derin uykuya dalamıyor ya da uyuyamıyorsanız bunun sebebi kalsiyum eksikliği olabilir. Uykuya dalmamıza yardımcı olan melatonin hormonunun kalsiyum tarafından salgılanamaması ile uyku sorunları meydana gelir.
4- Depresyon
Kalsiyum, sakinleştirici ve yatıştırıcı bir mineraldir. Bunun eksik olması halinde ruh halinizde bozulmalar meydana gelir. Depresyondan ve mutsuzluktan korunmak için bol kalsiyum tüketmekte yarar var.
5- Parestezi
Ciltte meydana gelen hissizlik, uyuşma ve karıncalanma durumuna Parestezi adı verilir. Bu durum yalnızca ciddi kalsiyum eksikliği yaşayan bireylerde görülür. Bu uyuşukluk ve hissizlikler genelde ağız çevresinde, ellerde ve ayaklarda görülür.
6- Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
Bağışıklık sisteminin korunmasında etkin rol oynayan kalsiyum, eksik olduğunda vücutta bakteri ve virüslere karşı direnç düşer. Soğuk algınlığı, öksürük ve hapşırık gibi belirtiler kalsiyum eksikliğini işaret eder.
7- Sağlıksız Tırnaklar
Tıpkı kemikler gibi tırnaklar da gelişimi ve sağlığı için kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Vücutta kalsiyum eksik olduğunda tırnaklarınız kuru, zayıf ve kırılgan bir yapı halini alır. Eğer en küçük darbede dahi tırnağınız kırılıyorsa, bu kalsiyum eksikliğine işarettir.
8- Yutkunma Zorluğu
Yutma ve yutkunmada zorluk yaşıyorsanız bu da ne yazık ki kalsiyum eksikliğine işarettir. Bunun sebebi boğazdaki kasların zayıflamasıdır. Daha ciddi hallerde ses bozuklukları da görüşür.
9- Kas Krampları
Kaslara kramp girmesi genelde geceleri olur. Kramplar ilerki devrelerde tüm vücuda yayılır ve daha sık görülmeye başlar.
10- Diş Ağrısı
Vücuttaki kalsiyumun büyük kısmı dişlerde ve kemiklerde depolanır. Bunun eksikliğiyle birlikte dişlerde sararma, çürüme ve ağrılar meydana gelmeye başlar.
[…] Gerçek şu ki, magnezyum eksikliği kemik sağlığını korumak için gerekli olan kandaki kalsiyum seviyesini […]