Bebekler Neden Kabız Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde kabızlığın birçok farklı nedeni olabilir. Bu kabızlığın nedenini net bir şekilde öğrenebilmek için mutlaka gerekli fiziksel muayenelerin yapılması gerekmektedir. Ancak birçok ailenin bebeğinde oluşan kabızlar neticesinde anne ve babalar ne yapacaklarını bilemez. Bu nedenle de anne ve babalar doktordan önce eski yöntemleri denemektedirler.

İlk bebekte anne ve baba daha acemi olduğu için oldukça zorlanmaktadır. Özellikle ilk hamilelik döneminde anne adayı için apayrı bir heyecan olmaktadır. Kabızlık; gaita yani dışkının olması gerekenden daha sert olması nedeni ile dışkı normalden daha zor çıkar ya da da çıkamaz.

Bebekler kabız olmaları halinde çok huzursuz olur, sürekli ağlar ve sürekli ıkınmaya çalışarak gaitasını yapmaya çalışır. Eğer ki bebek anne sütü ile besleniyor ise yeni doğmasının ardından, her beslenme sonrası düzenli olarak dışkısını yapar. Hatta dışkısını yapma günde 10-12 defa bile olabilir. Lakin doğumu takip eden 15 gün veya da 1 ay sonra bebekte dışkı yapma oranı neredeyse yarı yarıya düşer.

Mama ile beslenen bebeklerde dışkı yapma oranı, anne sütü ile beslenenlere nazaran yaklaşık yarı yarıya daha azdır. Bu nedenle yeni doğan bebeklere asla gerekli olmadıkça anne sütü harici besin verilmelidir.

Gerektiği taktirde zaten doktor öneri yapmaktadır. Ancak anne ve babalar acaba bebeğim aç mı kalıyor diyerek asla mamaya başlamaması gerekmektedir.

Ayrıca her insanda olduğu gibi her bebekte de bağırsaklar farklı çalışabilmektedir. Yeni doğan bebeklerin bağırsaklarının sıvı ve katı gıdalara alışması zaman alabilmektedir. Bu süre bazı bebeklerde 3 ayken bazı bebeklerde 6 hatta 7 ayı bulabilmektedir. Ayrıca bebeklerin bir günde ne kadar dışkı çıkardığı da değişkenlik gösterebilmektedir. Kimi bebekler gün içerisinde beş defa dışkı yaparken kimi bebekler ise iki günde bir defa dışkılayabilir.

Henüz yeni doğan dönemi içerisinde olan bir bebek iki gün geçmesine rağmen halen dışkı yapmıyor ise bu kabızlığa işarettir. Bu durumda anne yediği yemekleri ve içecekleri sorgulaması gerekmektedir. Çünkü annenin yediği yemekler ve içtiği içecekler anne sütü ile birlikte bebeğe geçebilmektedir.

Bebeklerde Kabızlığın Nedenleri

  • Bağırsak tembelliği
  • Yeni doğan bebeğe anne sütü harici inek sütü verilmesi
  • Bebeğin kullandığı bazı ilaçlar
  • Bebeğin ya da annenin hatalı beslenmesi
  • Bazı hormon üreten bezlerin sorunlu olması
  • Ya da genetik bozukluklar

Bebeklerde görülen kabızlığın birçok nedeni olduğunu unutmamalı ve bu duruma göre hareket etmelisiniz. Eğer bebeğiniz ayda bir iki defa kabız oluyorsa bunu çok fazla önemsemenize gerek yok ancak sürekli kabız durumu mevcut ise öncelikle uzmana başvurmalı ve anne yediği gıdalara çok fazla dikkat etmesi gerekmektedir.

Yapmanız gerekenler;

Yetersiz bağırsak aktivitesi sebebiyle dışkı yapamayan bebeklerde bu durumu önlemek için bebeğin karın bölgesine saat yönünde olacak biçimde masaj yapın ve bacaklarını bebeğin karnına doğru hafifçe ileri geri hareket ettirerek tekrarlayın.

Kabız olan bebeğe masaj nasıl yapılır?

  • Genetik bir etken yok ise kabızlığın sebebi genel olarak az su tüketimi, altı aydan sonra su içme sıklığını arttırmanız gerekmektedir.
  • Bebeğe inek sütü veriliyorsa daha az verilmeli veya süt verilecekse keçi sütü tercih edilmelidir.
  • Şeker verilen bebeklerde kabızlık gibi durumların oluşması normaldir. Bebek zaten anne sütünden gereken tüm glikoz ihtiyacını almaktadır. Ek olarak şeker vermeye gerek yoktur.
  • Anne yemiş olduğu yemeklerde pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir.
  • Anne meyvelerden asla muz tüketmemeli bunun yerine erik, armut, şeftali ya da brokoli tüketmelidir.
  • Hazır meyve suları yerine taze olarak sıkılmış meyve suları tüketilmelidir.
  • Bebeği yıkarken sıcak suda (yakmayacak seviyede) 5 dakika oturtmak iyi gelir.
  • Bir yaşa yakın bebeklerde bir çay kaşığı zeytin yağı içirmek kabızlığın tedavisi için etkilidir.
Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.